Zene

2023.06.08. 15:29

Öt kórus ad közös koncertet szombaton Kecskeméten

Szombaton fennállásának 135. évfordulóját ünnepli meg a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar. Az ünnepség kapcsolódik az általuk 15 éve elindított Vándor Kórustalálkozóhoz. A részletekről Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika kórusvezető mesélt lapunknak.

Sebestyén Hajnalka

A házigazda Kodály Zoltán Vegyeskar

Fotó: Gulyás Sándor / archív-felvétel

A Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar elődje az Iparos Dalárda 1888 márciusában alakult meg. A 135 éves jubileum megünneplését egybekötik az általuk 15 éve útjára indított Vándor Kórustalálkozóval. Márciusban már tartottak egy kisebb megemlékezést, most azonban szélesebb körben ünnepelnek. 

A 14. Vándor Kórustalálkozó szombaton 10 órakor kezdődik a Piarista Iskola dísztermében. Fellépő énekkarok: Lajosmizsei Városi Kamarakórus, Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDRigál kórusa, Izsáki Városi Vegyeskar, jánoshalmi Mithras Pedagógus Kórus, Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar (Iparos Dalárda).

Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika hozzátette: a kórustalálkozó alapító tagjai: a Kodály Zoltán Vegyeskar, a lajosmizsei kamarakórus, az izsáki vegyeskar és a jánoshalmi Mithras kórus. 

Minden évben más-más a házigazda, mely az adott évben meghívhat egy vendégkórust. A Kodály Zoltán Vegyeskar idén a kórház MEDRigál kórusát invitálta meg a találkozóra. 

A szombati koncerten minden kórus 15 perces műsort ad, kivételt képez a Kodály Zoltán Vegyeskar, amely a jubileum tiszteletére a műsor elején egy egyházi blokkot, a végén pedig egy világi blokkot ad elő. A koncert legvégén pedig az öt kórus közösen énekel el egy kórusművet, melyet a rangidős jánoshalmi karnagy, Karsai Péter vezényel. Az izsáki és lajosmizsei kórust Berta István; a MEDRigált Szabó Sándor karnagy vezényli.

Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika a végén elmondta: a kórusukban a közelmúltban tartottak vezetőségi választást. Sümegi Csaba lett a kórus elnöke, Varga Sándor pedig a titkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!