Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes

2023.06.19. 20:24

Legényes- és pásztortáncok, verbunkok: elindult a kulturális lovasturné Bács-Kiskunban – galériával, videóval

Az egyhetes kulturális lovasturné első állomása volt hétfőn Újtelek, ahonnan aztán a turnét szervező Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes további településekre látogat, kedden Uszódon lépnek fel, majd Akasztó, Hajós, Sükösd, Dunafalva és Nagybaracska a célállomás az idei Kalocsai Sárköz – Felső-Bácska körúton. A férfi táncegyüttes a magyar néptánc kiválóságaiból áll, mindannyian táncmesterek, egykori és jelenlegi oktatók, előadóművészek, híres táncegyüttesek művészeti vezetői az ország különböző tájairól.

Zsigmond Enikő

A Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes a magyar néptánc kiválóságaiból áll

Fotó: Zsigmond Enikő

A ló, a lovas élet szeretete hozta őket össze, s a mindannyiukban lévő elhivatottság, mondhatni küldetéstudat, a tánccal való nevelés, az emberek népi kultúrához való kapcsolatának erősítése, javítása. A minden évben az ország különböző tájain, a kisfalvas térségekben megszervezett egyhetes kulturális lovas turnéval is ez a céljuk, táncos előadóestekkel, táncházakkal felhívni a népművészet értékeire a figyelmet, ahol még nemcsak nyomaiban, hanem erejében jelen van a népi kultúra – mindezeket az újteleki nyitónapon, az esti műsor előtt mondta el Kovács Norbert, az együttes egyik tagja, a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Sokfelé jártak már az országban, ezeket az utakat mindig lovon teszik meg, fellépéseik ingyenesek, mindössze kosztot és kvártélyt kérnek maguk és lovaik számára. Esti műsorukat pedig mindig megelőzik a helyi együttesekkel fellépései is, Újteleken a szakmári Kobolya és Malomér táncsoportok műsorát láthatták a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes férfcitáncai előtt, akik műsorában verbunkok, legényes és pásztortáncok jelentek meg egy-egy nótázás kíséretében, melyhez kiváló zenekaruk, Kalász Máté és barátai húzták a talpalávalót. Megelevenedtek a régi katonaélet, a pásztorvilág, a régi férfivirtus táncpillanatai.

Az újteleki közösségi ház melletti rendezvénysátor csordultig megtelt a közönséggel, melynek soraiban a helyi és környékbeli lakosokon kívül számtalan kalocsai és környéki néptáncegyüttes tagja, pedagógusa, koreográfusa is tapsolt a tíz férfi szilaj, mégis könnyed, elegáns, improvizatív örömtáncának. Ameddig parázs van, tűz is lesz – mondta egy korábbi interjúban az együttes egyik tagja, s ez összefoglalja mindazt, ami a céljuk az egyhetes kulturális lovasturné ingyenes előadásaival: a még bennünk szunnyadó hagyományok és tánc iránti szenvedélyt feléleszteni. A nyitónap fergeteges műsora után mondhatjuk, sikerült nekik.

A Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes turnéjának állomásai

Június 19-én este 7-kor Uszódon (rendezvénytér), június 20-án este 7-kor Akasztón (faluház), június 21-én este 6-kor Hajóson (sportpálya, Barokk kastély), június 22-én este 6-kor Sükösdön (katolikus általános iskola), június 23-án este 7-kor Dunafalván (Csobbantó major) és június 24-én este 7-kor Nagybaracskán (művelődési ház) lép fel az együttes. A táncegyüttes tagjai: Antal Áron, Appelshoffer János, Besenyő Gábor, Farkas László, Hahn-Kakas István, Ihász László, Kádár Ignác, Kovács Norbert, Leidinger Dömötör, Szabó Szilárd, Végső Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!