Kecskemét

2023.06.18. 19:28

Énekes tárlatvezetés és női sorsok: számos program várja az érdeklődőket a Népi Iparművészetiben

Már csak néhány nap és újra lesz Múzeumok Éjszakája Kecskeméten is. Aki már tervezi, hogy mely létesítményeket keresi fel, és érdeklődik a népi értékek iránt, annak egy kis kedvcsináló a Népi Iparművészeti Gyűjtemény programjából.

Sebestyén Hajnalka

Hímeshátsziget – Hímzett nemezek címmel nyílt tárlat a Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Szombaton 17 órakor lesz kapunyitás. Gazdag programmal várják a látogatókat: lesz interaktív családi tárlatvezetés, énekes tárlatvezetés, nemezelés, tárlatvezetés a hímzett nemezek kapcsán, Bumberák Maja mese- és énekmondó, valamint Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó, néprajzkutató történetmondó estje. Gasztroélményként pedig pálinkakóstoló!

A 17 és 23 óra között zajló eseményen megtekinthető a Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben című állandó kiállítás, és a két időszaki kiállítás, a Hímeshátsziget – hímzett nemezek, valamint az Erdélyi viseletbemutató Pitlik-Sipos Eszter magángyűjteményéből.

17 órakor kezdődik A mángorló nyomában című interaktív családi tárlatvezetés, 17.45-kor a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kézműves foglalkozása, a résztvevők Vidák Annával nemezkészítővel, a Népművészet Ifjú Mesterével nemezelhetnek. 

18.30-tól Nagy Mari és Vidák István nemezkészítők, a Népművészet Mesterei tárlatvezetést tartanak a Hímeshátsziget hímzett nemezek kiállításhoz kapcsolódóan. 19.30-tól énekes tárlatvezetést tart Kriskóné Dávid Mária néprajzkutató, főmuzeológus és Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekes, néprajzkutató.

20.15-kor kezdődik Magamhoz ölelem őket… címmel Bumberák Maja mese- és énekmondó, valamint Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó, néprajzkutató történetmondó estje, ahol különféle műfajok, hangulatok szövődnek egymásba és kalauzolják el a résztvevőket a hangszerek, dalok kíséretével a női sorsokban. Személyes és családtörténetek, mesék, és hiedelemmondák hallhatók lányokról, asszonyokról, nagymamákról, gyerekkorról – keserű és édes szavak szerelemről, házasságról, az élet fontos állomásairól. 

 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!