Kötet

2023.06.11. 18:10

A kiskőrösi író első regényét mutatta be

Január 21-én írtuk Kiskőrösről hogy „Elárul valamit egy város életéről, ha tíz amatőr író mutatkozik be a Magyar Kultúra Napja egyik rendezvényén. Pezsgő a szellemi élet a településen, pedig csak egy 14 ezres városról van szó”. Szombaton ez a szám már nem tíz, hanem tizenegyre emelkedett, ugyanis Rohoska István első kötetes szerző mutatkozott be.

dr. Barta Zsolt

Rohoska István köteté mutatták be

Fotó: Barta Zsolt

Szombat délután a helyi könyvtár adott helyet az irodalmi rendezvénynek. A fiatal író regényének a címe: Életek tanúja. A program a hazai  94. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódott. A kötet a Trivium Egyesület gondozásában jelent meg a napokban. Az eseményen közel félszáz barát, ismerős hallgatta kíváncsian a szerzőt, akivel a rendezvény után beszélgettünk. A bölcsészkart végzett fiatalember korábban már több elbeszélést megírt, de nem mindegyiket jelentették meg. A Trivium Egyesület pályázatára nevezett be, amelyet megnyert, a jutalom pedig a mű kiadása volt. A regény a Tési család történetét mutatja 1900-tól közel 100 éven át. Mint mondta, imádja a családregényeket, talán ez is motiválta a könyv megírására. A könyv annyiban különbözik a hasonló történetektől, hogy Rohoska Istvánnál megjelenik egy olyan személy, aki mindig a megfelelő időben érkezik, hogy a szereplőket átsegítse a nehéz időszakokon és mindenkiről tud mindent. Az író a mágikus realizmus stílusban írta a regényét.

Ahogy fogalmazott: valós világból merítkező meseszerű elemekkel átszőtt képet vázol fel a történetben. A könyvben olyan szereplők jelennek meg, akik lehetnének akár a mi rokonaink, felmenőink. Születnek, felnőnek, szeretnek családot alapítanak meghalnak, majd jön a következő generáció. Azaz közöttünk is járhatnak ennek a családnak a tagjai. Így kerülhet a regény még közelebb az olvasóhoz. Rohoska István már dolgozik a második regényén, de annak a története most még nem publikus. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!