Szivárvány Szlovák Táncegyüttes

2023.05.21. 13:15

Óriási hangulat a kiskőrösi színpadon és a nézőtéren – galériával, videóval

Fergetes gálaműsort adott szombat este Kiskőrösön a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes. Közel ezer ember előtt léptek fel a csoport korábbi és mai táncosai a Városalapítók Napja programsorozat keretében. A táncosokat a Kóborzengő Zenekar kísérte.

Barta Zsolt

A táncosok jókedve szinte tapintható volt a főtéren

Fotó: Barta Zsolt

Már a beköszöntővel megalapozta a táncegyüttes a hangulatot a főtéri nagyszínpadon ugyanis Kővágó Zsolt Isaszegi táncok koreográfiáját adták elő. A csoport története 1978-ig nyúlik vissza, amikor az ipari iskola tanulói szalagavató táncként néptáncot adtak elő. A próbák során annyira összekovácsolódott csapat, hogy folytatták a közös munkát, majd megalakították a Szivárvány Néptáncegyüttest. Ez az elnevezés bővült a szlovák szóval.  

Domonyi László polgármester üdvözölte a táncegyüttest, hangsúlyozta, hogy a csoport a kiskőrösi viselet, a zene a tánc összegyűjtésében, megtartásában továbbhagyományozásban vállalnak nagy szerepet. Módszeresen visszatanulják az eredeti szlovák szövegeket, összegyűjtik a még fellelhető eredeti öltözékeket, színpadra állítják a régi lakodalmi szokásrendet, sőt feldolgozzák a téli ünnepkör kiskőrösi szokásait.

A csoportot köszöntötte Hollerné Racskó Erzsébet az országos Szlovák Önkormányzat elnöke is. Ezt követően egy vendég csoport, a budapesti Lipa Táncegyüttes lépett fel, majd a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület és a kiskőrösiek különböző tájegységek táncaival folytatták a nagyszerű gálaműsort. A nézőközönség ovációval és vastapssal köszönte meg a fellépők programját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!