Hagyomány

2023.05.08. 06:55

Grandiózus rác pünkösdre készülődnek Dusnokon

Dusnok hagyományosan legnagyobb rendezvényén, a rác pünkösdön, május utolsó szombatja a sport jegyében telik, vasárnap folklór nap keretében elevenítik fel a pünkösdi népszokásokat és hagyományokat. Idén a hosszú hétvégére eső gyermeknap miatt a kicsiknek szóló programok is főszerephez jutottak.

Zsiga Ferenc

Felvételünk a 2018-as rác pünkösdön készült

Forrás: Mediaworks / archív-felvétel

A szervezők a napokban közzétették a részletes programot, így aki a Vajas-parti településre látogat igen gazdag kínálatból válogathat. Május 27-én reggel 9 órától horgászversenyt rendeznek a gyerekeknek a pünkösdi rendezvény helyszínén, a Dusnok szívében lévő Barai Szabadidőparkban, ahol a szép, zöld, rendezett füves területen a horgásztó és a játszótér is megtalálható.

A gyermekprogramok helyszínén lesz a Garboncás népi játszótér a különböző fa játékokkal és a kosaras körhintával. Aznap ingyenesen lesz használható a légvár, továbbá csillámtetkó, halsimogató és a Pirula kézműves műhely várja az érdeklődőket. A legkisebbeknek „kerekítő” foglalkozással készülnek a szervezők, majd interaktív mesejáték következik Váczné Erika előadásában. Az óvodapedagógus A szerelmetes cipómese című mesét játssza el.

Május 27-én délután a sportprogramok 13 órakor standröplabda bajnoksággal kezdődnek, majd a különböző egyesületek, például a Vidákovics Team box, a Kalocsai Küzdősport Egyesület Dusnoki szakosztályának bemutatója következik. Ezen kívül futóversenyt rendeznek a dusnoki Kincskereső Egyesület szervezésében, „Lelkes Kincskereső” futás elnevezéssel. A távok: 70 méter, 700 méter és 7000 méter.

Hogy miért „Lelkes futás”  és miért ennyi a táv? Mert ha már Pünkösd, akkor a Szentlelket nem hagyhatják ki az ünnepből, és a 7 ajándékról sem feledkezhetnek meg; úgymint a bölcsességről, az értelemről, a jó tanácsról, a tudományról, a lelki erősségről, a jámborságról és az istenfélelemről. A résztvevők korosztálytól és erőnléttől függően ebben a szellemben futhatnak együtt a kincskeresőkkel.

A sportprogramoknak sztárvendége is lesz, szombaton 16 órától Dusnokra látogat Katus Attila, aki egy dinamikus aerobik órát tart, majd pihenésképpen életmód tanácsokkal látja el az érdeklődőknek. 

Az érdeklődők étkezéssel, mozgással, életmódváltással kapcsolatban is kérdezhetnek majd tőle.

Az esti órákban a szomjasabbak a sörpong bajnokságra nevezhetnek be. A szombati nap sztárvendége, Berki Artúr lesz, aki 20:30-tól lép színpadra. Berki Artúr koncertje után Dj. Simivel kezdődik a hajnalig tartó diszkó.

Vasárnap – május 28-án – délelőtt 10 órától ellátogatnak a gyerekekhez a Marvel szuperhősök, a Pókember és barátai, akik látványos, zenés, akrobatikus showműsorral fogják meglepni a kicsiket. Akinek lehetősége van, érkezhet szuperhős ruhába, szuperhős jelmezbe, és ajándékot is kap majd az „igazi” szuperhősöktől.

Molnár Orsi gyerekzenekara 11 órától lép fel, délben a gyerekeknek főzőversenyt tartanak. Egész nap ingyenes légvár, hajfonás, csillámtetkó és kézműveskedés színesíti a programokat.

A Barai Szabadidőparkban vasárnap kézműves vásárt is tartanak, amelyre a helyi a környékbeli kézműveseket várják. Különleges programelem idén, hogy 10-18 óráig veterán autók kiállítás is lesz, Haris László gyűjteményéből vonulnak fel a veterán járgányok. A délután folyamán a Kalocsai Mentőalapítvány életmentő, elsősegélynyújtó oktatást tart.

A mindig nagy érdeklődéssel kísért zenés-táncos hagyományőrző műsorok 16 órakor kezdődnek. Színpadra lép a Pódium Táncstúdió dusnoki szekciója, 18 órától a dusnoki hagyományőrzők magyar, horvát, roma csoportjai mutatkoznak be. A vendégszereplők Hajósról és Nemesnádudvarról érkeznek.

Pünkösdvasárnap 21 órától Folkbeat zenekar muzsikál a színpadon. A pünkösdi hétvége a koncert után kezdődő hagyományos Bara bállal zárul, amelyen ezúttal is a dusnoki Zabavna Indusztrija tamburazenekar pengeti a talpalávalót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!