Bács-Kiskun

2023.03.05. 15:30

Kis János: A böjt lehetőség, nem kényszer

Újra a böjt időszakát éljük. Ezt a periódust talán nevezhetnénk az elhatározások időszakának is. Ám nem olyan elhatározásokról és fogadalmakról van itt szó, mint amilyeneket az év elején teszünk, aztán szépen lassan elfelejtjük őket. A böjt remek alkalom lehet arra, hogy rövid időre megálljunk, és számot vessünk eddigi esetleges rossz szokásainkkal, vagy rendezzük olykor viharos és zavaros emberi kapcsolatainkat. A böjtről Kis János nyugalmazott evangélikus lelkészt kérdeztük.

Lizik-Varga Katalin

Kis János, nyugalmazott evangélikus lelkész

Fotó: Bahget Iskander

– A böjti időszak egy csendesebb időszaka az egyházi esztendőnek. Tulajdonképpen elindulunk Jézussal a szenvedés útjára – fogalmazott a lelkész, aki hozzátette, hogy vannak olyan közösségek, akiknél a böjthöz hozzákapcsolódott az ételtől, a hústól való tartózkodás.

Ebből adódóan sokan teszik fel a kérdést ilyenkor, hogy mit lehet enni és mit nem.

Kis János egy vicces, azonban annál lényegre törőbb gondolatot osztott meg ezzel kapcsolatban, amit nemrég hallott: Mit ne együnk a böjti időszakban? Egymást fiam, egymást! Igen. A táplálkozáson túl jó, ha nagy hangsúlyt fektetünk a lelki életünkre is.

– Nekünk kell eldönteni, hogy mi az, amiről le tudunk mondani, hogy közelebb kerüljünk saját magunkhoz, a felebarátunkhoz és Istenhez – magyarázta a lelkész. Mint mondta, van, aki a húsról, akad gyermek, aki az édességről, némelyek pedig egy-egy rossz szokásról mondanak le ilyenkor. Hangsúlyozta, hogy az ember a maga igényeit a háttérbe szorítva közelebb kerülhet a szenvedő Krisztushoz, aki példát is mutatott számunkra.

Ugyanis a kereszténységben a negyvennapos böjtnek közvetlen eredete Jézus pusztai böjtjéhez kapcsolódik, amelynek fontos jelenete Jézus megkísértése. 

A Sátán háromszor kísértette meg Jézust ezalatt a negyven nap alatt, méghozzá három olyan területet választott, ami minden embert érint. Köztük például a kenyérkérdést, mely mindenkor aktuális.

– A böjt nem érdemszerző jó cselekedet, és nem is kényszer, hanem egy lehetőség – hangsúlyozta a lelkész.

Ma sokan tekintik a böjtöt egészséges szünetnek is a táplálkozásban. A lelkész szerint valamilyen szinten ez is része a böjtnek, hiszen a testnek és a léleknek harmóniában kell lennie. Azonban meggyőződése, hogy a böjt inkább lelki tartalmat hordoz.

Így hát ne csak húsmentes időszakként éljük meg a böjtöt, hanem próbáljunk önuralmat gyakorolni a rossz szokásainkat illetően is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!