Kecskemét

2023.03.06. 06:50

Az egész világnak készítette el az új különleges tojást Zsigóné Kati

A Tojásdíszítés Királynője, a Kecskeméten élő és alkotó Zsigóné Kati népi iparművész újabb nagy meglepetéssel debütál húsvétra. Elkészítette különleges munkásságának újabb csodás remekét, a Világunk Tojását.

Sebestyén Hajnalka

A Világunk Tojása hűen mutatja be az emberiség életét igen sokrétűen és kifejezően mintegy 100 mintán keresztül. A strucctojásból alkotott csodát március 7-én, Budapesten egy sajtótájékoztató keretében ismerhetik meg a külföldi hírügynökségek és a hazai média. Ennek kapcsán beszélgettünk az ismert művésznővel.

– Szerettem volna, ha világnak, nekünk, az emberiségnek van egy olyan egyedi, egyetemes alkotása, mely mindannyiunkat képvisel. Mindenkit megszólít, éljen bárhol a világon, miközben hatalmas tudásanyagot közvetít rólunk, emberekről – mondta az elején Zsigóné Kati, majd további részleteket árult el.

– A tojás többféleképpen szólítja meg a nézőt. Egyrészt találjon rajta legalább egy olyan dolgot, amit ismer. Másrészt a kép láttán fogalmazódjon meg benne a kérdés: mi is az a szimbólum, jel, kit is takar, mely nemzetre vonatkozik. 

Mindezek együttes eredménye, hogy a Világunk Tojása a világon élő minden egyes emberhez szól, és ettől lesz egyetemes és ettől válik páratlanná, értékállóvá, felbecsülhetetlen kinccsé. Ezek teszik maradandóvá az utókor számára – tette hozzá az alkotó.

Zsigóné Kati a magyar nemzet tojásával
Forrás: Zsigóné Kati

Zsigóné Kati a tojást három éven át készítette, ennek nagyobb részét, több mint két évet a kutatás tette ki. Az alkotói munkáját jellemző precizitással, pontossággal állította össze a forrásanyagokból a különböző nemzeteket jellemző szimbólumokat, jegyeket.

– A világunk sokrétű, és ezt tükrözi a tojás is, 100 mintát ölel fel. Az alkotáson a főszerepben az ember áll, hiszen minden rólunk szól, a mi életünkről. Sok nagyszerű ember született, sok csodás építményünk és természeti csodánk van. Mindezek mellett több érdekes, tanulságos dolgok is helyet kaptak rajta, melyek az emberiség életét szorosan befolyásolják. A kutatás során rengeteg anyag jött össze, ezek közül kellett a legkiemelkedőbbeket kiválasztanom – jegyezte meg a művésznő, aki a tojást két különböző technikával alkotta meg.

– A korábbi nagy életművemet, a Nemzet Tojását 11 technikával készítettem el és 10 ezer oldalt lehetne róla írni, ezzel szemben most a Világunk Tojásán csak kettőt alkalmaztam, viszont mondanivalója óriási, hiszen több mint 100 ezer oldalt is kitenne. 

Ennek a tojásnak az a legnagyobb csodája és különlegessége, hogy soha senki nem készített még olyat, mely az egész emberiségről szól – összegezte a tudnivalókat az alkotóművész, további részletek pedig majd a jövő heti sajtótájékoztatón derülnek ki, melyre meglepetéssel is készül. Annyit azért még hozzátett, hogy a jövőben – egyenlőre – saját kiállítási anyagát gyarapítja majd az új tojás a látogatók örömére.

A Világtojás elmélete

Sokan nem tudják és fontos: A tojás nem csak egy tojás, mert a Világtojás elmélet szerint: minden nép tojásból származtatja a Földet, az életet, ezért beszélünk egyetemes jelről. A Tojás a legtökéletesebb alakzat, amit a természet létrehozott. Anyagánál fogva évezredekig fenn marad. Elsődleges értéke: összetartó erejében van. Például a Magyar Nemzet tojása összetartja a magyarokat éljenek bárhol. A Világunk Tojásának szerepe, hogy összetartja a Földön élő összes embert – mondanivalója alapján, és mert tojásra készült, ami összetartó erővel bír. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!