Kecskemét

2023.03.21. 07:00

A 100 éve született Ligeti Györgyre emlékeztek a koncerttel a Kodály Iskolában – videóval

Valódi zenei csemegével készült a zenebarátoknak a Kodály Iskola hétfő este, amikor a 100 éve született Ligeti György Kossuth-díjas, világhírű zeneszerző műveiből adtak kamarakoncertet a művészek.

Horváth Péter

Baranyi Szabolcs, a Zeneakadémia harmadévese gordonkán játszott

Fotó: Horváth Péter

A koncert esten Madarász Éva és Meister Dávid a Három lakodalmi tánc négy kézre és a Szonatina négy kézre című műveket adta elő. A két tételből álló Szonáta szóló gordonkára című darabot Baranyi Szabolcs, a Zeneakadémia harmadéves növendéke adta elő. Papp Rita csembalón játszotta a Pacaglia Ungherese és a Hungarian rock műveket. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar fúvósötöse a Fúvósötös című darabbal örvendeztette meg a publikumot. Dratsay Ákos fuvolán, Földes Mónika oboán, Mészáros Orsolya klarinéten, Somogyi Zoltán fagotton és Palatinus Ferenc kürtön működött közre.

A kamarakoncertet megelőzően Dratsay Ákos fuvolaművész, az iskola fuvolatanára szólt Ligeti Györgyről. Ligeti 1923 május 23-án született dicsőszentmártonban, tanulmányait a kolozsvári zenekonzervatóriumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte, Farkas Ferenc, Bárdos Lajos, Járdányi Pál és Veress Sándor tanítványaként. Tanulmányai elvégzése után népzenekutatással foglalkozott. A 20. század második világháború utáni időszakának világviszonylatban is egyik legjelentősebb zeneszerzője.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar is fellépett a koncerten
Fotós: Horváth Péter

Ligeti az 1956-os forradalom leverése után elhagyta Magyarországot, és Bécsbe menekült, majd pár hét után tovább utazott Kölnbe, ahol a Nyugatnémet Rádió elektroakusztikus stúdiójában kezdett dolgozni. Három évig Kölnben élt és 1959-ben Bécsben telepedett le. 1961 és 1971 között Stockholmban tanított zeneszerzést vendégprofesszorként, majd 1973-ban Hamburgban telepedett le, ahol a helyi zeneművészeti főiskolán zeneszerzést tanított, 1989-es nyugdíjba vonulásáig. Utána szabadúszó zeneszerzőként alkotott. 

Madarász Éva és Meister Dávid a Három lakodalmi tánc négy kézre és a Szonatina négy kézre című műveket adta elő
Fotós: Horváth Péter

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!