Szokások

2023.02.17. 17:22

A hajósi farsangi mulatságokat ma is szívesen elevenítik fel

– A hajósiak mindig mulatósak voltak és nem csak a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakban voltak táncos összejövetelek. Egyes társaságok már karácsony előtt is összejártak a fonóba – mesélte Mayer Istvánné, aki az 1960-as évek helyi szokásait is felidézte.

Tapodi Kálmán

A sváb hagyományok éltetésében is aktív szerepet vállal Mayer Istvánné (középen)

Fotó: Tapodi Kálmán

– Természetesen akkoriban is keresték a fiúk a lányok társaságát, de ez fordítva is igaz volt – tette hozzá mosolyogva Judit néni, akitől megtudtuk a farsangi maskarákba bújás annyira nem volt még divatban. Néhányan ugyan „maszkába” öltöztek, így olykor feltűnt egy-egy boszorkány vagy kormos képű alak.

– A párválasztásnak egyfajta lehetősége volt az ilyen zenés-táncos rendezvény. Gyakori volt a „lakszázás” is, azaz hívatlan vendégként betoppanni egy-egy fonóba. Mi voltunk akkoriban a kicsik, úgy 15-16 évesek és mi is elmentünk a „nagyokhoz”, akik már 18-20 évesek voltak. No, akkor álcáztuk magunkat, öreg göncökbe bújtunk vagy cigány asszonynak öltöztünk azt remélve, hogy nem ismernek fel bennünket és úgy mentünk a „Dömlébe”, ami a falu szélén álló utcasor volt, ahol a legszegényebbek laktak. A fiúk ott béreltek egy szobát valakitől és fizették a gombos harmonikást, a lányok meg vitték a tűzifát és a petróleumot a lámpákba és aki tudott fánkot vagy más süteményt is hozott – idézte a fiatalkori emlékeket Mayer Istvánné.

Hajóson a farsangi táncos mulatságok közül a legnagyobb a farsangszombaton volt – ami mozgóünnep és idén február 18-ra esik –, farsangvasárnap volt a fánksütés ideje. 

Hétfőn még lehetett mulatozni, de amikor húshagyókedden este 11-kor harangoztak, akkor lett vége a farsangnak és a zenészek elrakták a harmonikájukat, még otthon sem vették elő. Hamvazószerdán reggel pedig mindenki ment a templomba, majd következett a „faulá tansteg”, azaz a lusta csütörtök, amikor az emberek még fáradtak voltak a farsangi dáridóktól.

Maskarás táncosok a borházban

Beöltözős farsangi mulatságot szervez szombaton a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület. A népszerű táncos rendezvény helyszíne a Kovács Borház lesz a pincefaluban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!