Nagyné Király Zsuzsanna

2023.01.03. 18:41

Megújultak a kiskunhalasi kéziratos térképek

Hét rossz állapotú kéziratos térkép restaurálásához nyújtott nagy összegű anyagi támogatást Nagyné Király Zsuzsanna. A Kun-Therm Épületgépészeti Kft. tulajdonosa hosszú évek óta szívén viseli Kiskunhalas történeti iratanyagainak sorsát. Jótékony célú felajánlásai révén már 2018-ban, 2020-ban és 2021-ben is segítette a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárának munkáját. 

Pozsgai Ákos

Nagyné Király Zsuzsanna és Cseri Gábor levéltáros nézik a megújult térképeket

Fotó: Pozsgai Ákos

Nagyné Király Zsuzsanna nyolc éve foglalkozik családfa kutatással, és az interneten, illetve plébániákon megtalálható anyakönyvi kivonatok feltérképezése után jutott el a halasi fióklevéltárba. Az elmúlt ékben sűrűn megfordult ott. Látogatásai során vetődött fel benne, hogy szívesen támogatná valamilyen módon a levéltárat, az ott folyó kutatást, értékmentést. Cseri Gábor levéltáros a restaurálások költségeihez való hozzájárulást javasolta az üzletasszonynak.
A vállalkozó több százezer forintos felajánlásának köszönhetően elvégzett restaurálások révén Kiskunhalas múltjának írott emlékeit gazdagító dokumentumokat méltó formában őrizhetik meg az utókornak. A hosszú évszázadok alatt használat közben igencsak tönkrement két név- és tárgymutató könyvet, illetve két 18. századi protocollumot – egyházmegyei, illetve szentszéki jegyzőkönyvet – restauráltattak a szakemberek 2018-ban, illetve  2020-ban.  Kiskunhalas történeti iratanyagainak sorsát szívén viselve Nagyné Király Zsuzsanna  azonban nem hagyott fel a támogatással, 2021-ben két igen rossz állapotú feudális  korszakból származó kötet restaurálásához nyújtott ismét nagy összegű anyagi segítséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!