Baja

2023.01.14. 17:27

Az év kézművesének választották Vass Zsuzsanna fafaragót

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi Kamara az Év Kézművese díjat adományozta Vass Zsuzsa fafaragó részére. A kézművest meglepte a jelölés, de természetesen nagyon örült a díjnak.

Márton Anna

Vass Zsuzsanna tíz évvel ezelőtt vágott bele fafaragásba

Fotó: Márton Anna

Vass Zsuzsanna tíz évvel ezelőtt döntötte el, hogy a saját lábára áll és a fafaragásra adja a fejét. Kulcstartóit, dísztárgyait kezdetben kisebb rendezvényeken  állította ki és árusította. A fa faragását első alkalommal a nagypapája mutatta meg neki, gyermekkorában. Technika órai feladat volt egy kis botot megfaragni, de Zsuzsannának nem sikerült és a nagypapájától kért segítséget. A nagypapa a farakásból kihúzott egy botot és bicskával megmutatta a fafaragás alapjait.

Sok-sok évig nem foglalkozott  a fa kidolgozásával Zsuzsanna, de a fa, a természet mindig visszaköszönt az életében. A természetben találta meg a boldogságát, ahol a fák körül veszik. Gyermekei részére sok dolgot ő maga készített el otthon, fából.

Az első nagy projektje egy homokozó volt, amit a gyerekeivel együtt festettek le. – Mindenki nyakig festékes volt és nagyon örömködött. Imádták a homokozót. Később aztán jött egy újabb projekt, raklapokat szétszedtem, becsiszoltam a deszkákat és megtanultam a férjemtől a csiszológépet használni – emlékezett vissza Vass Zsuzsanna a kezdetekre.

Hozzátette, hogy nem könnyű munka a csiszolás, főleg ha órákon keresztül kell dolgozni. A legutóbbi munkája egy két méter magas kopjafa volt egy méhész részére, amit hetekig készített. A tetejére egy kaptárt faragott, az oldalára búzakalászokat. Szinte mindent kézzel készített el, ami elég komoly munkát jelentett.

Vass Zsuzsanna fafaragó szerint nincs könnyű dolga egy kézművesnek, ha a munkáit vásárban szeretné megmutatni, értékesíteni. Az egész heti alkotást követően hétvégén a vásárban is helyt kell állnia.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy rendkívül izgatott amikor dolgozik, ha benne van egy munkadarab készítésében, ha elkapja a hév és amikor látja, hogy kialakul a forma. A fafaragó esetében, ahogy az erezet előbújik, simább lesz, ahogy a minta kialakul, véleménye szerint nagyon jó érzés, ilyenkor nem számít az idő. Egy-egy alkotás elkészítése igazi relaxációs tevékenység. 

– Ami számomra fontos, hogy mindig hálás leszek azoknak az embereknek, akik biztattak, segítettek az úton, és nem utolsó sorban a vevőimnek, akik által fejlődhetek, inspirálódhatok. 

Hiszen egy egyedi megrendelésnél sok mindent megtudok az ajándékozott személyéről. Ilyenkor az egész munkafolyamat alatt velem van az illető, és a sok pozitív érzés, gondolat

– fogalmazott Vass Zsuzsanna. Aki  a gyermekeknek is szeretné átadni az alkotás örömét, ezért már több éve kézműves tábort szervez részükre. Elhivatott az iránt, hogy minél több kismesterséget ismerjenek meg és minél több technikát kipróbáljanak. Hangsúlyozta, hogy fejlesztő hatással van mindenkire az alkotás, sőt a felnőttek élete is sokkal boldogabb, ha van alkotó hobbijuk. 

A fafaragó folyamatosan teljesíti műhelyében a megrendeléseket. A tavalyi évben a Petőfi 200 emlékév keretében rendezett vándorkiállításra is bekerült egy munkája. A Magyar Kézművességért Alapítvány a jászol kiállításán a Szent István Bazilikában is kiállították egyik alkotását, a fából és fakéregből készített betlehemi jászolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!