Tárlat

2022.12.22. 18:32

Régi gazdacsaládokról nyílt kiállítás Jakabszálláson – galériával

Családi életutak – Régi gazdacsaládok Jakabszálláson címmel nyílt fotókiállítás csütörtök délután a jakabszállási Sántha György Művelődési Házban.

Horváth Péter

A képen balról: Szabóné Harkai Erika és Miklovicsné Faragó Rózsa

Fotó: Horváth Péter

A tárlatot a Helyi Értéktár Bizottság tagjai, Miklovicsné Faragó Rózsa, Földiné Dormány Margit és Szabóné Harkai Erika állította össze az önkormányzat Helyi identitás és kohézió erősítése című TOP pályázata keretében. Szabóné Harkai Erika nyugdíjas könyvtáros és helytörténész nyitotta meg a tárlatot és beszélt a gyűjtés hátteréről. Ő maga több mint egy évtizede gyűjti a régi jakabszállási családokról készült képeket, és készít interjút a jakabszállási idősekkel, élő leszármazottakkal élettörténetükről.  

Szabóné Harkai Erika elmondta, hogy Szabadszállás legeltető pusztája volt Jakabszálláspuszta 1745-től, a Redemptiontól 1924-ig, önállóvá válásáig. 1841-ben kezdték kiosztani a puszta egyik felét, a teljes kiosztásra a századfordulón került sor. A 18 tablón egy-egy gazdacsalád története a fényképeken és  a gyűjtők leírásai alapján elevenedik meg a tárlaton. Szabóné Harkai Erika Juhász Antal A Duna-Tisza közi migráció és hatása a népi műveltségre című könyvét is felhasználta a forrásgyűjtéshez, melyben a jakabszállási gazdák családtörténetéhez talált anyagot. A tárlat legrégebbi fotója a századfordulóról származik, de a feljegyzések a 19. század közepéig követik a helyi gazdacsaládok történetét. Érdekességként Jakabszálláspusztával kapcsolatban még elmondta, hogy mivel Szabadszállás pusztája volt, ide hosszú ideig haza járt a Petőfi család a településről. 

A kiállításon megtekinthetők a Dormány család, a Bozó család, a Sári család, a Gere család a Megyesi – Simon család, a Galló család, a Berki család, a Polyák család, a Mészáros család, a Miklovics család, a Felföldi család, a Wolford család, Kun István családja, a Balogh család, Farkas Béni és családja, a Viskovics család, a Tánczos–Kádár család és az Orbán-Farkas család fotográfiái és olvasható történetük. A kiállítás január 13-ig látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!