Programsorozat

2022.12.13. 14:25

Hangszereket és társasjátékot is készíthettek a diákok a Kodály-versenyen

A napokban fejeződött be a „Kodály 140” programsorozat keretein belül megrendezett „Engem szívébe fogadott Kecskemét…” ismeretterjesztő és helyismereti közösségi játék, amelyet két kategóriában rendezett meg a szervező Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola az általános iskolások számára.

Sebestyén Hajnalka

A 3-4. évfolyamban nyertese: Zenebarát

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A 3-4. és az 5-6. osztályos kategóriákban 5-5 csapat mérte össze tudását Kecskemét és térségéből. A Corvin Iskola Kertvárosi Általános Iskolája 4, az orgoványi Dr. Tóth Zoltán Általános Iskola 2, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola, az Arany János Általános Iskola, a Kodály Iskola és a Mercedes-Benz Iskola Kecskemét pedig egy-egy csapattal vettek részt a versenyben. A gyerekek egy a szerző életét képekben, zenében és idézett szövegekben bemutató előadáson, egy Kodály életéhez köthető kecskeméti épületeket, intézményeket bemutató sétán, illetve a Katona József Könyvtár által rendezett kiállításon vettek részt. A látott, hallott információkhoz kapcsolódóan két feladatlapot töltöttek ki a 10 fős csapatok. 

A 2. fordulóban kreatív feladatot kellett megoldaniuk. Több lehetőség közül választhattak a részvevők. Kodály által gyűjtött népdalcsokrot adhattak elő, vagy újrahasznosított anyagból az alsósok hangszereket, a felsősök a zeneszerző életéhez kapcsolódó társasjátékot, Háry János daljátékhoz makettet vagy dramatikus eszközökkel egy jelenetet készíthettek. 

Az ünnepélyes eredményhirdetés után a résztvevők egy jutalom-előadáson vehettek részt. A Chorhidea Kamarazenekar előadásában és a gyerekek aktív közreműködésével Kodály Háry János című daljátékának részletei csendültek fel. Zárásként a versenyfeladat során készült rajzokból álló kiállítást tekinthették meg a diákok, illetve kipróbálhatták egymás társasjátékát. 

Minden csapat gazdag ajándékcsomaggal térhetett haza, melyben az adott korosztálynak való könyvek mellett a Kodály Intézet jóvoltából a zeneszerző életét feldolgozó kiadvány is megtalálható volt. 

A felkészítők szintén a Kodály Intézet felajánlásának köszönhetően egy gazdag összeállítású szakmai könyvet kaptak a mester munkásságáról. A győztesek mind emellett egy kiránduláson vehetnek részt. Budapestre a Magyar Zene Házába látogathatnak el.

A versenyen Kodály életével, munkásságával ismerkedhettek meg játékosan a versenyzők, miközben komoly kutatómunkát is végeztek. 

Az emlékhelyek látogatásával Kecskemétet is felfedezhették, más szemszögből tekinthették meg a nevezetességeket, erősítve a városhoz való kötődésüket. A kapott feladatok az együttműködő készségüket és a kreativitásukat is megdolgoztatták. 

A visszajelzések alapján a diákok és a felkészítők is jól érezték magukat a közösségi játékban. A verseny szakmai vezetője és a feladatok kitalálója Kulcsár Erika, a Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola zeneismeret és gordonka szakos mesterpedagógusa volt. 

A következő eredmények születtek 

Az 5-6. évfolyam győztese: Kodály ügynökség
Fotós: Sebestyén Hajnalka

A 3-4. évfolyamban: 1. Zenebarát (Kertvárosi Iskola, felkészítő: Pilis-Móra Klára), 2. Orgoványi pacsirták (Dr. Tóth Zoltán iskola, felkészítő: Gajdácsi Anikó), 3. Petőfis énekesmadarak (Petőfi iskola, felkészítő: Csonka Zoltánné). Az 5-6. évfolyamban: 1. Kodály ügynökség (Kodály Iskola, felkészítő: Szűcs Magdaléna), 2. Kakas techno (Kertvárosi Iskola., felkészítő: Cser Gabriella), 3. Orgoványi énekmondók (Dr. Tóth Zoltán Iskola, felkészítő: Gajdácsi Anikó).

Az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola különdíját egy gyerekeknek szóló hangverseny felvételét a legjobb rajz illetve videó készítéséért kapta meg az Aranyosak, Zenebarát, Orgoványi pacsirták, Kakas techno, Kodály ügynökség csapatának adott tagja. Mivel a Kertvárosi Általános Iskola indította a legtöbb csapatot, ezért egy hangversenyt nyertek iskolájukban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!