Angyalok őrizzenek

2022.12.06. 17:58

Adventi kiállítás nyílik a félegyházi Hattyúházban

Az Angyalok őrizzenek címmel nyílik kiállítás szerdán délután 5 órakor a Hattyúházban a Kecskeméti Katona József Múzeum keresztény művészeti gyűjteményéből. A tárlatot ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője nyitja meg. 

Vajda Piroska

Illusztráció

Fotó: hu.123rf.com

A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteménye Magyarország egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttese, mely kategóriájában – 19–20. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet – dobogós helyen található. Ennek legújabb része az immár tíz alkalommal megrendezett Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz kapcsolódik. 2000 óta ugyanis sikerült létrehozni a képzőművészeti gyűjteményen belül egy – a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető – speciális gyűjteményi egységet, mely napjaink képző- és iparművészetén belül a keresztény tematikát részesíti előnyben. 

Ebből a – jelenleg több mint félezer tételt számláló – részkollekcióból 2005 és 2022 között országszerte már 16 kiállítást rendeztek, melyeken egy-egy válogatást mutattak be, így élővé téve ezt a múzeumi tárgyegyüttest. A legnagyobb sikert hozó tárlatuk, melyet hat hét alatt csaknem 60 ezeren tekintettek meg, 2019 nyarán, a Tihanyi Bencés Apátságban volt – olvasható a kiállításról kiadott sajtóközleményben. Ebből az is kiderül, hogy a tematikus válogatás keretében ezúttal Félegyházán 35 alkotó 36 művét mutatják be. 

A gyűjteményből rendezett eddigi vendégkiállításokhoz hasonlóan, ezúttal is törekedtek arra – a kiállítóhely adta lehetőségeken belül –, hogy a képző- és iparművészet szinte minden ága – festmény, kerámia, textil, zománc, üveg, szobor, ötvösmű, sokszorosító grafika – egyaránt képviseltesse magát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!