Tóth Levente/Kecskemét

2022.09.18. 15:20

Virtuóz ütős tér vissza a Kodályba

Újra a hírös városban ad koncertet barátaival Tóth Levente ütőhangszeres művész, a Kodály Iskola egykori tanulója. A szeptember 24-ei „Kecskeméti Virtuózok és Vendégeik II.” koncerten rajta kívül még egy Kecskeméthez kötődő fiatal művész is fellép, Túri-Nagy János orgonaművész, szintén egykori Kodály iskolás.

Sebestyén Hajnalka

Tóth Levente, Túri Nagy János (középen), valamint a TanBorEn másik két tagja, Kerek Csombor és Madaras Zoltán

– A koncertet Kecskeméti Virtuózok és Vendégeik II. elnevezéssel illettétek. Ez utal az egy évvel ezelőtti hangversenyetekre. Mire számíthat most a közönség? – kérdeztük a 23 éves fiatal tehetséget, Tóth Leventét.

– Szeretnénk hagyományt teremteni a Kecskeméti Virtuózok és Vendégeik koncertsorozattal, melyet évről évre rendeznénk meg. A tavaly szeptemberi rendezvényünk után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, így a folytatás mellett döntöttünk barátommal, és egyben a koncert másik főszervezőjével, Túri-Nagy János orgonaművésszel, aki szintén a Kodály Iskolába járt, és ballószögi, tehát szorosan kötődik Kecskeméthez. Az alapkoncepció, hogy minden évben a fellépők egy része ugyanaz: János, a  TanBorEn Trió és én. Ami a koncert másik alapgondolata, hogy mindenkor országosan vagy akár nemzetközileg is elismert vendégművészeket hívjunk meg. Idén Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművészre, valamint Balogh Ádám Fischer Annie-ösztöndíjas zongoraművészre esett a választásunk. Őket a zeneértő közönségnek nem kell bemutatni, méltán elismertek a zenei világban.

– Milyen művek csendülnek fel a koncerten?

– A műsor összeállítását illetően biztosak vagyunk abban, hogy mindenki megtalálja számára azt a műfajt, illetve szerzőt, ami a legközelebb áll a szívéhez. Az est egy nagyon színes zenei csemegét ígér. Annyit előzetesen elárulhatok: a közönség megismerkedhet a klasszikus ütőhangszeres irodalommal, elhangzik egy ősbemutató, de lesz jazzorgona-darab, marimbaverseny és egy különleges zenei koprodukció is. Mindenkinek ajánljuk a koncertet, aki felejthetetlen élménnyel szeretne gazdagodni. A koncert szeptember 24-én, 18 órakor lesz a Kodály Iskola Nemesszeghy Márta termében. Természetesen Kodály mű is felcsendül egykori almamateremben. Koncertünk része az intézmény „Kodály 140” rendezvénysorozatának.

– Merre tart a művészi pályád?

– Júniusban abszolváltam második diplomámat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, klasszikus ütőhangszerművész szakon. Nagyon büszke vagyok rá, hogy kitüntetéses minősítésű diplomával végeztem, emellett az a megtiszteltetés ért, hogy megkaptam a Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatója elismerést. Közben, február végén felvételt nyertem a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarba. Nagyon élvezem a zenekarral való munkát, mely az ország legjobb szimfonikus zenekarai közé tartozik, ahol rengeteget tanulhatok, fejlődhetek.

– A tanítás nem vonz?

– Az egyetemi évek alatt már tanítottam Nyíregyházán, a Vikár Sándor zeneiskolában. A jövőben a zenei karrieremet szívesen ötvözném a tanítással. 

TanBorEn: Madaras Zoltán, Tóth Levente és Kerek Csombor 
 

– Melyik a kedvenc hangszered?

– A szakma velejárója, hogy sokféle hangszeren játszom. Egyszer majd összeszámolom, de szerintem félszáz körül lehet. Az igazi kedvenceim az ütőzés szólisztikusabb oldalát képviselő dallamhangszerek, mint a marimba vagy a vibrafon. A világon azonban 4-5 ezerre tehető a különböző ütős hangszerek száma, lenne még jónéhány, amin szeretnék még megtanulni, vagy legalább kipróbálni. Gondolok itt elsősorban afrikai, ázsiai és dél-amerikai hangszerekre. Például nagyon kipróbálnám az indiai tablát. 

– Ilyen komoly zenekari munka mellett a zenekaraidra is jut időd?

– Az egyetemi társaimmal alapított TanBorEn Trió-val még 2019-ben nyertük meg a Kamara Virtuózok országos komolyzenei tévés tehetségkutatót. A trió azóta is számos felkérést kap országszerte. Amikor a srácok éppen nem érnek rá, akkor az új formációm, a Tóth Levente Trióval lépek fel. Több fiatal zeneművész barátom van, akikkel bármikor szívesen játszom. Gondolok itt elsősorban Túri-Nagy János vagy Máté Márton barátomra.

– Hogyan telt a nyár?

– Nem panaszkodhatom, eseménydúsan. A TanBorEn Trióval két rangos fellépésünk volt: a Muzsikál Az Erdő Fesztivál keretében a különleges akusztikájú mátraverebélyi Szentkúton, szabadtéri oltárnál játszhattunk, és a nemzetközileg is méltán híres KaposFesten is ott lehettünk, ahol kiemelném még, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt játszhattunk a világhírű Várdai István csellista vezényletével, mely nagy megtiszteltetés volt a számunkra. A Tóth Levente Trióval pedig a Klassz a pARTon fesztiválon léptünk fel Fonyódon, ahol dupla koncertet adhattunk. Debütált a gyerekeknek szóló DOBbantsunk együtt ifjúsági műsorunk és hangszerbemutatónk/hangszersimogatónk, továbbá egy esti, komolyzenei koncerttel igyekeztünk kedveskedni és népszerűsíteni az ütőhangszeres zenét, mely mindkét formációval fő céljaink közé tartozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!