Galériával

2022.09.02. 16:46

Thorma János előtt tiszteleg az idei Kiskunhalasi Őszi Tárlat

Az eredetileg Kiskunhalason született, de középiskolás éveitől már Nagybányán élő Thorma János születésének 150. évfordulójára időzített, 2020-ra tervezett kiállítás a járványhelyzet miatt elmaradt, ami most Thorma 150+2 címmel nyílt meg Kiskunhalason. A tárlatot Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Pozsgai Ákos

A Thorma 150+2 című kiállítás december elejéig látható

Fotó: Pozsgai Ákos

A dr. Bay Miklós műgyűjtő adománya révén létrehozott kiskunhalasi nagybányai művészetet bemutató állandó kiállításhoz (Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészet és Thorma Galéria – Thorma János festészete) kapcsolódóan évről évre megrendezi a Thorma János Múzeum a Kiskunhalasi Őszi Tárlatot. Az elmúlt évek során a Nagybányai művészportrék (2018), Réti István (2019) és a Nagybányai remekművek magángyűjteményekből (2021) című tematikus tárlatokat láthatta a közönség. A Kiskunhalasi Őszi Tárlat 2022 a nagybányai művészethez kapcsolódó sorozatának negyedik fejezetét Thorma Jánosnak szenteli.

Fülöp Róbert polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a Nagybányai Művésztelep képeit időről időre bemutató kiállítások a Thorma János Múzeum körül egyre erősebb közösséget is építenek és bízik abban, hogy ezt a közösséget sikerül a jövőben megőrizni, sőt növelni. A magas színvonalon összeállított kiállítások a múzeum szakembereinek munkáját dicséri, míg a múzeum működését az önkormányzat és az állam biztosítja – fogalmazott a város vezetője.

A tárlatot megnyitó Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára Klebelsberg Kuno szavait idézte, aki 1922-től közel 10 évig volt vallás- és közoktatásügyi miniszter, aki azt mondta, hogy „a kultúra az, amit minden helyzetben magas szinten kell képviselni”.

– Amiben Klebelsbergtől még mindig tanulhatunk, vagy amit nem szabad elfelejtenünk az az, hogy Klebelsberg különösen fontosnak érezte, hogy az Alföld értékeit és az alföldi embereknek a kulturális önmegtartását és erejét támogassa. 

Azt gondolom, hogy boldog lenne, ha most látná, hogy Kiskunhalason is milyen fantasztikus világszínvonalú múzeum jött létre, olyan tárlatokkal, olyan képekkel, olyan minőségű munkával, amire bizony csodájára járhat nemcsak Budapest, hanem a világ többi nagyvárosa is 

– fogalmazott az helyettes államtitkár.

Hozzátette: jó példa a lépésről lépésre haladó építkezés, amely a Thorma János Múzeum fejlődését jellemzi az elmúlt évtizedekben. Erre bizonyíték, hogy az intézmény kétszer is (1998-ban és 2018-ban) elnyerte a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület legmagasabb szakmai elismerését, Az Év Múzeuma díjat. Valamint a múzeumot vezető Szakál Aurél pedig 2019-ben elnyerte a kulturális miniszter által adományozott Móra Ferenc díjat, ami kiemelkedő eredményeket jutalmaz – emlékeztetett Vincze Máté, aki világszínvonalúnak nevezte a gyűjteményt. 

Thorma 150+2 című kiállítás rendezője Kollarics Gábor művészettörténész, aki a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy az őszi tárlat képei között több korai festményt mutatnak be, köztük Thorma János Párizs és München ihlette alkotásai. A kiállítás képekkel illusztrált katalógusát Szakál Aurél, a Thorma János Múzeum igazgatója mutatta be, amelyben négy tanulmány is olvasható. A kötet szerzői: Banner Zoltán, Kollarics Gábor, Rád Szilvia és Sümegi György. Az őszi tárlat szeptember első napjától december 4-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!