Kiállítás

2022.08.30. 06:55

Negyvenkét művet mutatnak be Thorma János festészeti hagyatékából Halason

Thorma 150+2 címmel nyílik kiállítás a város festőzsenije, Thorma János születésének 152. és halálának 85. évfordulóján a halasi Thorma János Múzeumban. Az őszi tárlat szeptember első napjától december 4-ig lesz látogatható.

Tapodi Kálmán

Az őszi tárlatot szeptembertől láthatják majd az érdeklődők

Fotó: Pozsgai Ákos/archív felvétel

A dr. Bay Miklós műgyűjtő adománya révén létrehozott kiskunhalasi nagybányai művészetet bemutató állandó kiállításhoz (Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészet és Thorma Galéria – Thorma János festészete) kapcsolódóan évről évre megrendezi a múzeum a Kiskunhalasi Őszi Tárlatot. Az elmúlt évek során a Nagybányai művészportrék (2018), Réti István (2019) és a Nagybányai remekművek magángyűjteményekből (2021) című tematikus tárlatokat láthatta a közönség.

A Kiskunhalasi Őszi Tárlat 2022 a nagybányai művészethez kapcsolódó sorozatának negyedik fejezetét Thorma Jánosnak szenteli. Az eredetileg Kiskunhalason született, de középiskolás éveitől már Nagybányán élő Thorma János születésének 150. évfordulójára időzített, 2020-ra tervezett, de a járványhelyzet miatt elhalasztott és idén megrendezett kiállítás szeptember 1-jén 17 órakor nyílik meg Kollarics Gábor rendezésével és Bellák Gábor művészettörténész méltatásával.

A tárlat Thorma festészeti hagyatékéból 42 művet mutat be az életmű belső arányainak megfelelően. Thorma János az első modern magyar művésztelepet a naturalista szemléletű Hollósy Simon müncheni szabadiskolai gyakorlatára alapozta és művésztársaival (Hollósy Simon, Réti István, Ferenczy Károly, Grünwald Béla) 1896-ban alapította. Az itteni művésztelepi és (1902-től) szabadiskolai tevékenység a huszadik századi magyar művészetre nagy hatást gyakorolt – olvasható a Thorma-múzeum sajtóanyagában.

A Halason született, de jászberényi gyermekéveit követően kamasz korától haláláig Nagybányán élő Thorma János a városban létrehozott művésztelep és szabadiskola egyik elindítója és meghatározó művésztanára volt.

A Thorma János Múzeum két állandó tárlatán, a Thorma Galériában látható negyvenöt, és a Bay Gyűjtemény – Nagybánya művészetét bemutató – kiállításán található további tizennyolc Thorma-festményt állítanak ki. 

– Ezek mellett mutatunk be ezúttal még negyvenkét alkotást, melyek közül számos mű még nem szerepelt kiállításon. A Hölgy fátyolos kalapban, amit Thorma Párizsban festett, a Nagybányán készített korai remeklés, a Bilcz Irén portréja is szerepel a kiállításon. A Favágócsaládot (más címén Kolduspár), Thormának ezt a korai életképét a 2013-as Magyar Nemzeti Galériában rendezett nagy Thorma-kiállításon láthatta utoljára a közönség. A Majális (Mulatozó társaság) vázlatával és legkidolgozottabb nagyméretű változatával, Thorma egyik – számára is kedves – képtémájával is találkozhat az érdeklődő. Ez a mű a Trianont követő időszakban első sokalakos, több változatban is megvalósított képterve volt. Ezeken kívül számos eddig kiállításon nem szerepelt Thorma-képet is bemutatunk, köztük egy kései tájimpressziót a múzeum új szerzeményei közül – közölte a Thorma-múzeum.

A 2022-es Kiskunhalasi Őszi Tárlat idején összesen százöt Thorma-festmény, illetve több mint százötven nagybányai művészet körébe sorolható festmény tekinthető meg egy helyen és egy időben Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!