Művészet

2022.09.22. 10:46

Petőfi-vershez kötődött az idei halasi pályázat témaköre

Lennék én folyó címmel hirdetett nemzetközi fotó-, rajz- és mesepályázatot a Zöld-Híd Halasi Környezetvédők Egyesülete. A díjnyertes alkotásokat kiállításon mutatták be a Martonosi Pál Városi Könyvtárban.

Pozsgai Ákos

Forrás: Shutterstock.com/illusztráció

A meghirdetett pályázatra összesen 180 pályamű érkezett be. Az ünnepélyes eredményhirdetés során Erhardt Györgyi könyvtárigazgató elmondta, hogy a Zöld-Híd komoly feladatot végez a környezetvédelmet a mesepedagógiával, az olvasással, a fotózással és a rajzolással összekapcsolva, ami inspirálóan hatott a pályázaton indulókra, akik remek alkotásokat készítettek.

Mongyi Marianna, a Zöld-Híd Halasi Környezetvédők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy négy évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy az évente meghirdetett pályázatukat nemzetközivé teszik azzal, hogy a határon túli testvértelepüléseket is bevonják. Ezzel is erősítve a határokon átnyúló testvérvárosi kapcsolatokat és a környezetvédelem ügyét. 

Az idei évben a Helyem a természetben, ki vagyok, ki lennék szívesen és mit tehetek, tehetünk a környezeti értékeinkért kérdéssor volt a mottója a pályázatnak Petőfi Sándor: Lennék én folyóvíz című verse alapján, ezzel is emlékezve a költő születésének 200. évfordulójára, akinek élete során fontos és szeretett állomása volt az Alföld – emlékeztetett Mongyi Marianna, aki elmondta azt is, hogy az idei kiállítás három ország összefogásával jött létre.

A díjazott alkotásokat bemutató tárlatot Kuris István László alpolgármester nyitotta meg, aki arra biztatott mindenkit, hogy minél többet járják a természetet, védjék és őrizzék az ökológiai értékeinket, hogy a következő nemzedékek is tudjanak fényképeket és rajzokat készíteni a tavakról. Bajzáth Mária mesepedagógus, aki a kiállítás megnyitója után külön előadást is tartott, a generációkon át őrzött tudás fontosságáról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!