Kultúra

2022.09.10. 17:57

Közművelődésért díjjal tüntették ki a dalos kedvű kerekegyházi asszonyokat

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a kerekegyházi Tavaszi Szél Népdalkör. A nagy múltú hagyományőrző csoport tevékenységét a Kerekegyháza Közművelődéséért díjjal jutalmazta a város képviselő-testülete. A rangos elismerést a közelmúltban vehették át a kórustagok.

Gulyás Sándor

Célunk a magyar népdalkincs továbbéltetése, megismertetése a jövő generációi számára – vallja Vágóné Schiszler Zsuzsanna

Fotó: Gulyás Sándor

A kerekegyházi Tavaszi Szél Népdalkör ötven esztendővel ezelőtt alakult meg a településen. Az itt élők népzenei elkötelezettségét bizonyította, hogy már korábban Pávakör néven is működött kórus a településen.

– A csoport tizenöt fős női énekkarként működött tovább Sárvári Gyula és a neves néprajzkutató, dr. Kálmán Lajos szakmai irányításával. Három évre rá, 1975-ben már résztvevői voltak a Röpülj páva országos népzenei találkozónak, emellett számos regionális versenyen és rendezvényen csillogtatták meg tudásukat. A nyolcvanas évektől sikeresen szerepeltek a minősítő versenyeken, ezüst és arany minősítésekkel tértek haza. A csoportnak később zenei kísérői is voltak Bársony Zsuzsanna, Varga Balázs, Görög Lajos és Nagyné Berta Szimonetta személyében. Az évek múlásával több vezetője (Bartos János, Garzó János, Szendrődi Józsefné, Szabó Elemérné) is volt a női kórusnak. A népdalkör 2010-ben megkapta a Kerekegyházáért kitüntető címet – idézte fel a népdalkör történetét Vágóné Schiszler Zsuzsanna, a csoport jelenlegi vezetője, aki hat éve vette át a stafétát Szabó Elemérné Adélka nénitől.

– Nagy kihívást jelentett számomra a kórusvezetői feladat, annak ellenére, hogy hangszereken játszom és a helyi iskolában is működik egy alsótagozatos diákokból álló énekkarom. 

Új alapokat teremtettem és a kodályi alapelveknek megfelelően tanítottam be az új dalokat hallás után. Repertoárunk egyre gyarapodott, a dalcsokraink összeválogatásánál mindig arra törekszem, hogy az alkalomhoz illők hangozzanak el.

Szívesen teszünk eleget a felkéréseknek, állandó résztvevői vagyunk a helyi programoknak, örömmel készülünk a népzenei találkozókra, minősítőversenyekre, ahonnan szép eredményekkel térünk haza. Szívesen működünk együtt más énekkarokkal, így a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Nyitnikék kórusával vagy a Kereki Nótásokkal. Csoportunknak jelenleg tizenöt tagja van, a legidősebb közülünk a 96 esztendős Dobos Marika néni, aki a kezdetek óta tagja a kórusnak, a legfiatalabb a húszas éveiben járó Nagyné Berta Szimonetta – sorolta Vágóné Schiszler Zsuzsanna.

A kerekegyházi Tavaszi Szél Népdalkör jelenleg a Kerekfesztre készül. Az idei év legnagyobb rendezvényének a jubileumi programjuk ígérkezik, amit novemberre terveznek.

Nagycsaládként működik a népdalkör

A népdalkör heti rendszerességgel tartja próbáit a helyi művelődési házban. A szakmai munkán túl jut idő megbeszélni ügyes-bajos dolgaikat is, ami az asszonyok számára felüdülést, lelki feltöltődést jelent a zene mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!