Nagykőrös/Galériával

2022.09.07. 19:54

Az akvarell technikájával jegyezte el magát a kecskeméti alkotó

Akvarell szerelem címmel nyílt kiállítás Almási Zsuzsanna amatőr festő munkáiból szerda délután a Nagykőrösi Arany János kulturális Központ Rácz József Galériájában. A kecskeméti festőnő 30 munkáját állították ki, melyek között tájképek, csendéletek és virágábrázolások is megtalálhatók.

Horváth Péter

Dunszt István és Almási Zsuzsanna

Fotó: Bús Csaba

Almási Zsuzsanna 2010 óta fest. Mint magáról elmondta, észrevétlenül lopózott életébe és annak már nélkülözhetetlen részévé vált. Kezdetben autodidakta módon fejlesztette magát, majd csatlakozott a Szappanos István festőművész által vezetett  szakkörhöz, tőle tanulta meg az akvarellfestés technikáját.

Szinte minden idejét festéssel, gyakorlással tölti és immár 12 éve alkotótáborok lelkes résztvevője. Szereti megörökíteni a természet szépségeit, a tájak, a virágok, a régiségek különösen közel állnak a szívéhez, de egyre jobban érdekli a pasztellezés és a technikában rejlő lehetőségek is. Emellett érdekesnak találja a tusrajzokat és a monokróm alkotásokat is. Munkájában is a tehetség fejlesztése jelenti számára az örömöt. Óvónőként dolgozik Kecskeméten, a Ferenczy Ida Óvodában, ahol izgalmas feladatának tartja a gyermekekben rejlő tálentum felfedezését és kibontakoztatásának elősegítését. Az ő ötlete nyomán rendezték meg először Kecskeméten az Első Örömfestést, ami a megyeszékhely amatőr alkotóinak bemutatkozására nyújtott lehetőséget, és amit azóta rendszeresen megrendeznek a városban. 2016-ban Alkotói díjjal jutalmazták munkáját. Bevallása szerint hálás a festés adta örömökért, a szép élményekért, sikerekért, az alkotótábori barátságokért, mert ezektől eseménydús és tartalmas az élete. Legfontosabb célja, hogy festményei által észrevétlenül csempésszen harmóniát az emberek rohanó mindennapjaiba.

Dunszt István festő nyitotta meg a kiállítást és méltatta alkotótársa munkáját. Elmondta, hogy mindannyian a lakiteleki Népfőiskolán Szappanos István vezetésével évek óta megrendezett alkotótábor állandó résztvevői, és valahányan a festőművész segítségével álltak fejlődési pályára. Almási Zsuzsanna ennek hatására az akvarell nehéz technikájával jegyezte el magát. Mint fogalmazott, azt szereti művészetében, hogy az akvarell határait nem lépi át, kompozíciós és színbeli harmóniát teremt műveiben, és méltatta magas szintű technikai tudását, ami hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Hangsúlyozta, hogy az esztétikum csodája látható alkotásaiban. Dunszt István a kecskeméti Örömfestés megszervezésében betöltött szerepét is elismerő szavakkal illette.

– Amit Zsuzsi csinál, az ugyan kedvtelés, de minél többet gyakorol, annál magasabb szintre jut. A mennyiségből a minőségbe fejlődött át művészete, és vált a kifejezőkészség, a szem és a szív hármasságának csodájává 

– fogalmazott Dunszt István.

A kiállításon közreműködött Lipóczki Szilvia énekesnő, hangszeren kísérte Besze Márk.

A tárlat október 5-ig látogatható.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!