Rendezvény

2022.08.24. 18:49

Megünnepelték a tiszaugi tájház 25 éves jubileumát

A napokban ünnepelték a helyi Tájház fennállásának 25. évfordulóját a tiszaugiak. A jubileumi ünnepségen Káré Gábor polgármester köszöntője után a rendezvény szervezője, Horváth Istvánné köszöntötte a vendégeket.

Sebestyén Hajnalka

Hatalmas összefogásnak köszönhetően újulhatott meg a tájház

Fotó: Sellei László

Magyarruhába öltözött lányok fogadták a rendezvényre érkező mintegy nyolcvan vendéget, a legtöbben ízletes süteményeket is vittek a jubileum tiszteletére. A látogatók egy Hungarikum asztalon tálalt különféle finomságokból is válogathattak, az Erős Pistától a makói hagymán át az Egri Bikavérig.

Hegedűs Gabriella, a helyi közösség aktív tagja elmondta: az aranykoszorús fafaragó művész, Balás Edéné által megálmodott és szívvel-lélekkel létrehozott Tájház, mely egykor a Termelőszövetkezet tulajdonában álló terményraktár és borospince volt, 1997. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Ilike mottója az volt, hogy „Varázsoljuk vissza a múltat a jövő számára”, mely elképzeléshez örömmel társult Hegedűs Jánosné, az akkori, ma már nyugalmazott polgármester, aki lelkesen támogatta és segítette az ötlet kivitelezését. 

Az önkormányzatnak végül sikerült megvenni az épületet és megszerezni annak tulajdonjogát, majd a lelkes tiszaugiak segítségével megindult az épület takarítása, később renoválása.

A hatalmas összefogásnak köszönhetően a faluban élő rendbe hozták az épületet, a Tájház megtelt a régi idők használati tárgyaival és eszközeivel, így valóra vált az álom: visszavarázsolták a múltat, hogy megörökíthessék a jövő számára. Az ódon falak között elhelyezett embernagyságú, kitömött bábuk az alföldi élet egy-egy mozzanatát elevenítik meg. 

Az épület alatt található gyönyörű, téglával kirakott borospince, melyben a mai napig megtalálható hatalmas hordók mellett ott díszelegnek a helyiek által adományozott borászati eszközök is, igazi különlegességnek számít a környéken.

Olyannyira impozáns a hely, hogy az elmúlt 25 évben volt olyan jegyespár, akik kifejezetten azt kérték, ebben a csodálatos környezetben mondhassák ki a boldogító igent, de voltak, akik a tájházból nyíló teremben esküdtek örök hűséget egymásnak. 

Az ünnepség újra megerősítette a helyiek összetartozás-élményét, hiszen sokan jelen voltak azok közül, akik személyes emléktárgyakkal vagy kétkezi munkával járultak hozzá 25 évvel ezelőtt a Tájház létrehozásához. Voltak, akik nagyszüleik, dédszüleik családi ereklyéivel gazdagították a helyet, melyek eredeti használói közül többen már nincsenek sajnos az élők sorában, de az ő lényüket mégis megidézik a kiállított tárgyak. Az ünnepség végén sokan írtak az immár 25 éve vezetett emlékkönyvbe és mindenki kellemes, szép emlékekkel távozott vissza a múltból a jelenbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!