Kecskemét

2022.08.30. 19:44

Elhunyt Probstner János keramikusművész

Életének 79. évében, augusztus 27-én elhunyt Probstner János keramikusművész, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió alapító igazgatója.

baon.hu

Probstner János a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió alapító igazgatója volt

1943-ban Budapesten született Probstner János és érdeklődése már korán a kerámiaművészet felé fordult. 1970-ben diplomázott szilikátipari tervezőként és keramikus iparművészként a Magyar Iparművészeti Főiskolán, azóta szerepel rendszeresen hazai és külföldi kiállításokon. 1975-ben Angliában, 1980-1981-ben Olaszországban dolgozott a Művelődési Minisztérium ösztöndíjával. 1986 és 1996 között vendégprofesszor volt az Izlandi Képző- és Iparművészeti Főiskolán. A Nemzetközi Kerámia Stúdió szervezője, alapítója, 1976-tól 2011-ig vezetője. A Kecskeméten működő stúdió nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi egyetemi szintű oktatásnak is elismert színtere lett, a világhírű műhelybe többek között az Egyesült Államokból, Törökországból, Norvégiából, Izlandról és Hollandiából is érkeztek diákok.

Pályafutása során több elismerésben részesült, így megkapta például a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját, a Ferenczy Noémi-díjat, a Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díjat, a Megyei Príma Díjat és az Európai Polgári Díjat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!