Galériával

2022.07.25. 11:25

Kiskunhalas értékeit mutatta be az Országjáró műsora

A csipkék királynője, a királynők csipkéje, a halasi csipke története, ami a türelem himnusza. A Sáfrik malom duruzsoló meséje, a Panorámatorony szédítő magassága, a halasi gyógyvíz és gyógyhely ereje. A csípős tekercs receptje és koccintás a kunsági borvidékkel. Kiskunhalas kulturális, természeti és gasztronómiai kincseit mutatta be a Kossuth Rádió Országjáró műsora szombaton, amikor ismét az alföldi kisvárosba látogatott a közmédia stábja.

Pozsgai Ákos

Kuris István László Kiskunhalas alpolgármestere a város szalagját kötötte fel az Országjáró Vándorbotra.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Lyra együttes vidám, nyári dallal köszöntötte az Országjáró hallgatóit a város főteréről, ahol Hegedűs Ildikó a Kiskun Táncegyüttes tagja egy szép halasi népdalt énekelt el. Szakál Aurél a Thorma János Múzeum igazgatója Kiskunhalas történelméről mesélt és mutatta be a Kiskunhalas anno... című kötetet. Szécsiné Rédei Éva a Csipkeház igazgatója a hungarikum halasi csipke varrásáról, minta világáról, történetéről mesélt Domokos István felelős szerkesztő mikrofonja előtt.

Csorvási Dorottya a városi turisztikai iroda munkatársa Kiskunhalas jellegzetes épületeit mutatta be Nagy Margitnak, a térség tudósítójának a Panorámatoronyból. Hugyecz Sándor a Halasthermál Kft. ügyvezető igazgatója a kiskunhalasi gyógyvízről és gyógyhelyről mesélt Czifra Szilvia mikrofonja előtt.

Császár Anna keramikus művész a halasi csipkét és a város jelképeit a halakat ötvöző munkáját hozta el a műsorba, Márfi Gábor konyhafőnök körömpörköltet készített csülökkel halasi módra, Szőke Sándor borász a kunság borait mutatta be. Greguss Viktor a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület munkatársa a Kiskunhalas környéki természeti kincseket, látnivalókat mutatta be,
Fejesné Erzsike a Szivárvány Bábszínház vezetője, aki a János Vitéz bábtáborból érkezett az Országjáró adásába, arról beszélt, hogy számos helyi legendát, mesét bábok segítségével mutatnak be a gyerekeknek.

Waclawczyk Dariusz az idén 25 éves Kiskunhalasi Lovasbandérium huszár ezredese hagyományőrzésről és a halasi lovas sportéletről is mesélt. Törteli Imre a Halasi Napsólyom Íjász Egyesület hagyományőrző munkáját mutatta be az Országjáró hallgatóinak.

Hambalkó Magdolna aranykoszorús babakészítő a saját maga készítette Tündérotthont hozta magával. Daday Zoltán nyugalmazott távközlési üzemmérnök a távközlés történetét bemutató magán múzeumáról mesélt, míg Pajor Kálmán Trianon 100. évfordulójára magánkezdeményezésre elkészült a Semmelweis téren található Trianon Ligetet mutatta be a hallgatóknak.

Molnár Nándor, a Dékáni Árpád Technikum igazgatója és Péli Olivér 11.osztályos kadétparancsnok a kiskunhalasi kadétképzést és ifjú polgárőrképzésről beszélt Nagy Margit mikrofonja előtt.

Jáger Tekla és Nagy-Czirok Lászlóné a mennykőről írt tudományos publikációjukról beszéltek Czifra Szilviának.

Sáli Levente festő és homokanimációs művész legújabb kiállításáról mesélt, amely augusztus 20-án nyílik Kiskunhalason. Falusi Zoltán gyűjtő, tematikus óriás LEGO-kiállításokat épít ország szerte a gyerekeknek, kisfiával érkezett az adásba.

Konkoly Rózsa, a városi turisztikai iroda ügyvezetője és Horváth Patrik, a város turisztikai és marketing feladatokért felelős polgármesteri megbízottja a néhány hete megnyílt Csetényi Élményparkot mutatták be és a programlehetőségekről beszéltek. Dr. Bay Miklós és felesége közel 70 nagybányai festményt és műtárgyat adományozott a Thorma János Múzeumnak, erről is mesélt Nagy Margitnak az adásban, míg Csordás Katalin viseletkészítő egyik kedvenc alkotását hozta el és mesélt a ruhakészítés rejtelmeiről Domokos Istvánnak. Tallér Sándor fából farag utazásra is alkalmas kerékpárokat, egyik ilyen oldalkocsis fából készült kerékpárjával érkezett a műsor helyszínére és mesélt az Országjáróban különleges szenvedélyéről.

Fülöp Róbert polgármester Kiskunhalas ajándékát helyezte az Országjáró Kincsesládájába Czifra Szilvia műsorvezető és Domokos István szerkesztővel közösen, hogy aztán útra kelve egy hét múlva az országjáró következő adásának helyszínén, a Balatonon horgonyzó Hungarikumok Hajóján mutassák be. Kuris István László Kiskunhalas alpolgármestere a város szalagját kötötte fel az Országjáró Vándorbotra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!