Tass

2022.06.08. 19:55

Naszvadi Judith a fiatalabb generációknak mesél a környezet szépségéről

A szünidő csupa élmény kell hogy legyen, amibe belefér az olvasás is. – Vallja a tassi írónő, aki igazi kincskeresős, kalandos ifjúsági regénnyel jelentkezik. A Rejtélyes vakáció Naszvadi Judith legújabb kötete, a Könyvhéten jelenik meg a Mogul Kiadó gondozásában.

Gulyás Sándor

Naszvadi Judith a gyermekeivel Fotó: Kárpáti Norbert

Az iskolásoknak szóló történet főhőse Kata, Botond és Nándi a nyár nagy részét együtt töltik, és akarva-akaratlan belesodródnak néhány roppant izgalmas és mulatságos kalandba. Helyi vonatkozása is van a kötetnek, hiszen Soltszentimre és környéke kulcsszerepet játszik a történetben. 

– Akármilyen hihetetlen, számtalan embert megkérdeztem, köztük sok olyat is, aki a régióban él, de alig néhányan tudtak egyáltalán a Kolon-tó létezéséről. De talán nem is olyan nagy baj ez. Hiszen így maradhat meg ilyen háboríthatatlan, pazar madárrezervátumnak ez a mocsárvidék – avatott be az alkotás folyamatába Judith, aki személyes élmények és szakirodalmi kutatómunka alapján írta meg regényét. 

Az írónő a pusztához fűződő különleges kapcsolatát már több felnőtteknek szóló versben és novellában megörökítette. Most kifejezetten a fiatalabb generációknak mesél az épített és a természetes környezet szépségéről. 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy édesanyaként módomban áll az alföldi táj szeretetét átadni a gyermekeimnek. A fiúkkal rengeteget biciklizünk, gyűjtünk kamillát, bodzát, csipkebogyót, leruccanunk a Dunához, vagy kimegyünk a falu szélére sárkányt eregetni. Szerettem volna megmutatni ezt az életérzést mindenkinek. A Rejtélyes vakáció, ahogy a neve is mutatja, tartogat meglepetéseket. 

Pörgős, szórakoztató, mai fiataloknak készült. Modern utazóregény, a puszta mellett más, izgalmas tájakon is végigvezeti az olvasót, miközben fölfejtésre kerül egy komoly bűntény is. 

A regény egyik nagyon fontos üzenete a természetvédelem fontossága. A háborítatlan környezet és a rombolás erős kontrasztot ad a könyvben. 

– A XXI. század emberének kötelessége a saját érdekei elé helyezni a bolygó sorsát. De ezt nem lehet külső kényszerrel elérni. Hatékonyan akkor tudunk vigyázni az élőhelyünkre, ha a szívünkben hordozzuk. Mert akkor nem teszünk olyat, amivel kárt okozunk benne – tette hozzá az írónő. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában