Kultúra

2022.05.20. 19:55

Lőrincz P. Gabriella két kötetét mutatták be Tasson

Lőrincz P. Gabriella Bella István-díjas költő, író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, a Magyar PEN Club, valamint a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának tagja volt a tassi könyvtár vendége. A kárpátaljai származású, jelenleg a Nógrád megyei Szandán élő írónő a Könnytelen madonnák és a Reflexiók című kötetével mutatkozott be a közönség előtt. A beszélgetőpartnere Némethné Katona Margit könyvtárvezető volt.

Gulyás Sándor

Lőrincz P. Gabriella (balról) és a beszélgetést vezető Némethné Katona Margit. Fotó: Gulyás Sándor

Lőrincz P. Gabriella Beregszászon született, a versek, a népdalok szeretetét anyai nagymamája plántálta bele. Az első versikék unokatest­vére emlékfüzetébe íródtak. 

– Az iskolában olyan tanáraim voltak, akik nagyon nagy hangsúlyt fektettek a népszokásokra, a nemzeti érzelemre. Ők ismertették és szerettették meg velem a magyar költőket. Hetedik osztályban egy iskolai dolgozathoz írtam egy apró őszi verset, amit nemsokára a helyi lap is leközölt. Az élet úgy hozta, hogy a rímfaragás háttérbe szorult. Színésznek készültem, ám ez a vállalkozásom családi okok miatt kudarcba fulladt. 

A verstől sohasem távolodtam el, de valahogy nem éreztem idejét annak, hogy alkotásaimat a nagy nyilvánosság elé tárjam 

– emlékezett vissza a kezdetekre Lőrincz P. Gabriella. 

A kárpátaljai írónő első kötete 2009-ben látott napvilágot, Karcok címmel. Írásai később több anyaországi és külhoni folyóiratban is megjelentek. Az év versei 2012 antológiában, illetve az Ukrán Írószövetség Online nemzedék című antológiájában nyolc, ukrán nyelvre lefordított verse szerepel. Egy évvel később három verse szintén bekerült Az év versei 2013 című antológiába. A Kárpátalján végzett kulturális tevékenységéért oklevéllel tüntette ki az Anyanyelvi Konferencia. Tagja lett a Magyar Értelmiségiek Kulturális Közösségének és a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának, majd a Magyar Írószövetségnek. 

Sorra jelentek meg könyvei, rendszeresen publikálta verseit, esszéit, történeteit az írószövetség internetes oldalán. Az írószövetség online lapjában, az Olvasat.hu oldalon megjelent esszékből és tárcákból született a Reflexiók című kötete. 

A kötet hétköznapi életeseményeket feldolgozó költői reflexióik gyűjteménye, amelyben különös érzékkel vegyíti a személyes családtörténetet a tágabb magyarságtörténettel. – A Könnytelen madonnák már korábban megíródott, a verseket sokáig csiszolgattam, újakkal egészítettem ki a meglévő anyagot. A kötetbe a versek mellé prózai munkák is kerültek, melyek központi motívuma az anyaság, a női lét, az Isten, a hazaszeretet. 

Fantasztikus dolog nőnek lenni, a nehézséget egyenes gerinccel végigcsinálni. 

A kötet olyan történeteket hordoz magában, amiket a legtöbb olvasó nem él át. A történetek igazak is lehetnének, legtöbbjük azonban fiktív szituációkon alapul. A prózák súlyos dolgokat próbálnak boncolgatni, harmóniát képeznek a felüdülést nyújtó versekkel – fogalmazott a kárpátaljai írónő. 

Lőrincz P. Gabriellának ez idáig fél tucat könyve jelent meg, emellett folyamatosan publikál különböző internetes felületeken. A napokban készült el egy novelláskötete, melynek szereplői már nincsenek az élők sorában. Az írások a halál utáni negyven napot dolgozzák fel. Nyomtatásra vár egy verseskötete is, tükrözve az Isten, a nemzet és a hazaszeretet érzését. Az írónő emellett egy kisregényen és két mesekönyvön dolgozik. 

Női irodalmi páholy

Három írónő, Döme Barbara, Kégl Ildikó és Lőrincz P. Gabriella nemrég elhatározták, hogy összeülnek és megvitatják az élet aktuális dolgait. A beszélgetést követően alakult meg a Női irodalmi páholy. Kezdeményezésük célja, hogy a nagyközönség előtt megvitassák az élet aktuális dolgait, a női írók-költők helyzetét és egyéb aktuális jelenséget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!