Kitüntetés

2022.03.14. 18:47

Kossuth-díjat kapott Bahget Iskander, kecskeméti fotóművész

Magyarország köztársasági elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Kossuth-díjakat adományozott Bahget Iskander kecskeméti fotóművésznek.

baon.hu

Fotó: Bús Csaba

Bahget Iskander fotóművész 1943. augusztus 14-én született a szíriai El-Barazinban. 1967 óta él Magyarországon, 1979 óta magyar állampolgár. 1976-ban mérnök-tanári diplomát szerzett. Fényképezéssel 1968 óta foglalkozik, főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek, készített portrét többek között Illyés Gyuláról, Faludy Györgyről, Buda Ferencről, Kányádi Sándorról, Sütő Andrásról, Gion Nándorról, Esterházy Péterről.

 

Számos csoportos és egyéni kiállításon szerepelt. Az arab nyelvű, közel húsz országban megjelenő Kék Duna című lapban a magyar kultúra, történelem jeles eseményeit és alakjait mutatja be írásaiban és fotóival. 

Magyarország arab szemmel című vándorkiállítása több mint egy évtizede mutatja be a magyar kultúrát az arab világban, segítve ezzel a kultúrák közötti kapcsolatok elmélyítését. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének és a Műhely Művészeti Egyesületnek. Megkapta a Magyar Fotóművészek Szövetségének Nívó Díját, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2011-ben Pilinszky Díjat, 2012-ben Kecskemét város Pro Urbe Díját, 2012-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!