GALÉRIÁVAL

2021.11.09. 19:55

Versenyen varázsolták élővé a meséket az orgoványi iskolások

Évek óta hagyomány az orgoványi Dr. Tóth Zoltán Általános Iskola életében, hogy minden esztendőben mesemondó versenyen varázsolják élővé a meséket a helyi iskolások. Kedden a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közreműködésével rendezték meg az éves versenyt a művelődési házban, melyen összesen 20 diák mondott mesét.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Idén a megyei önkormányzat által készített, Bács-Kiskun megye mesekincsét összegyűjtő Meseföld című mese gyűjteményből és a készülő Legendás könyv anekdotáiból és legendáiból választották ki a gyerekek az előadni kívánt darabokat. A kisebbek egyszerűbb történetekkel is nevezhettek.

Gyarmatiné Márton Olga, a Dr. Tóth Zoltán Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy mindig egy adott tematikára, vagy aktuális eseményre fűziek fel a szervezők a választható mesék listáját.

Az intézményvezető hozzátette, hogy a verseny nagyon népszerű a helyi iskolások körében, akik mindig lelkesen készülnek a megméretésre. Gyarmatiné Márton Olga maga is az ötfős zsűri tagja volt és elárulta, hogy az értékelésénél az érthetőséget és a színes előadásmódot tartották szem előtt. Hangsúlyozta, hogy a versennyel az olvasás mellett a történeteket élővé tevő előadást is népszerűsítik.

Szénási Pál Bertalan, az esemény fő szervezője hangsúlyozta, hogy a mai világban is fontos a gyerekek olvasási és beszédkészségének fejlesztése, a kifejezés gazdagságának elősegítése, amihez kiváló eszközt nyújtanak a mesék, melyek egyben a gyerekek lelkét is megérintik.

A köszöntőket megelőzően versenyen kívül előadták a debreceni Nagyerdőért Egyesület országos meseíró pályázatán közelmúltban harmadik helyezést elért Bogdány Dusán, és a hatodik helyezett Papp Lujza meséjét.

Gál Szilvia, Orgovány polgármesterének köszöntője után Hajagos Csaba történész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Történeti-Néprajzi Osztályának vezetője a megyei önkormányzat Megyei identitás erősítése Bács-Kiskun megyében című projektjének céljáról beszélt.

Mint fogalmazott, ez a megye mesekincsének összegyűjtése volt, ami az egyes közösségekben él vagy a néprajzi gyűjtésekben fellelhető.

Ebből született a mostani verseny alapját is jelentő Meseföld című mesekönyv és ilyen gyűjtés alapján készül a megyei legendákat bemutató Legendás könyv.

Beszélt a Talpra Magyar Programról, melyet Petőfi születésének 200. évfordulójára hívtak életre. Ennek keretében elmélyítik a költőről való tudást és a megye Petőfihez köthető települései is szerepet kapnak benne.

A szervezők meglepetés vendéggel is kedveskedtek a közönségnek: a Petőfi-emlékévre készülve maga Petőfi Sándor látogatott el a versenyre, akit Bánföldi Szilárd színész személyesített meg és előadta a poéta Füstbe ment terv című versét.

Elsősök közül első lett Orbán Viola, harmadikból Sallai Zsófiát ítélték a legjobbnak, a negyedikesek legjobb mesemondója Tóth István lett, a felsősök közül pedig Magó Jázminnak ítélték oda az első helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!