kultúra

2021.10.16. 16:45

Sikeresek voltak a könyvtári napok Szabadszálláson

A szabadszállási könyvtár idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek során számos izgalmas és érdekes programmal várták az érdeklődőket.

Gulyás Sándor

Könyvtári napok Szabadszállás Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/10/14 Hajdú Katalin meseíró

Fotó: Gulyás Sándor

Az intézmény dolgozói idén is arra törekedtek, hogy minél több korosztályt megszólítsanak, de elsősorban az általános iskolásokra koncentráltak.

– Jómagam két alkalommal vártam előadással a gyermekeket, ami a Tajvan megérinti a szíved címet viselte. Ezen keresztül a résztvevők megtapasztalhatták, hogy az elmúlt évtizedben mennyiben változott a világ, mennyivel könnyebb ma utazást szervezni, mint régebben. Az előadás arra is jó volt, hogy megismerjék a távoli kultúrákat, ami beilleszthető akár a földrajz-, akár a történelemóra keretébe is – fogalmazott Vass Roland könyvtárvezető.

A délelőtti alkalmak olyan népszerűek voltak, hogy több diák délután visszatért, hogy az előadások végét is meghallgassa, hiszen egy tanóra rövidsége miatt sokszor nem jut idő mindenre.

– A nemzeti gyásznap alkalmából az általános iskolába települtünk ki, ahol csatlakoztunk az ünnepi megemlékezéshez, és a tanórák közötti szünetekben a vértanúkkal kapcsolatos kérdőívvel vártuk az érdeklődőket. A hét folyamán Dorogi Kálmán is bemutatóórára várta a diákokat, ahol a könyvtárban működő makettszakkör titkaiba lehetett betekinteni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy új tagokkal bővüljön a közösség. Az előadás érdeklődő fülekre talált, és többen jelezték is csatlakozási szándékukat – emelte ki a könyvtárvezető.

A helyi általános iskola másodikos osztályosai voltak azok a szerencsések, akik részt vehettek Hajdú Katalin meseíró előadásán.

A mesebeli boszorkánnyá vált írónő tanoncokat keresett a részt vevő gyerekek között
Fotó: Gulyás Sándor

– Az írónő meséi megszólították a gyermekeket, hiszen az ő nyelvükön íródtak, tükrözve érzéseiket. Ez alkalommal negyedik meséskönyvéből, a Varázslatból adott elő részleteket, és vált rövid időre a mesebeli boszorkánnyá, aki tanoncokat is keresett a részt vevő gyerekek között. A hét folyamán többféle játékkal is vártuk az érdeklődőket, ezek közül az egyik a könyvtárunk YouTube-felületén lévő „Mi így csináljuk” videóhoz kapcsolódott, melyben képekben mutattuk be, hogyan „élte túl” intézményünk a nehézségek ellenére a pandémia időszakát, milyen ötletekkel hidaltuk át ezen időszakot. Természetesen idén sem maradt el az ingyenes beiratkozási lehetőség napja, valamint a késedelmi díjat is elengedtük olvasóinknak – tette hozzá Vass Roland.

Programokban ezután sem lesz hiány, ősszel kutyás előadó, bábszínház, kézműves-foglalkozás is várja az érdeklődőket a szabadszállási könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!