Cancel Band

2021.10.08. 17:25

Hétköznapi életérzésekről szólnak a kecskeméti banda dalai

Új zenekar, a Cancel Band szeretné meghódítani a színpad világát. A kecskeméti zenekar tagjai otthonosan mozognak a zeneiparban, többéves rutinnal játszanak. Szabó János, Nagy Kristóf, Kriminál Áron és Janik Roland legújabb dala, videóklipje napokon belül debütál a netes csatornákon.

Sebestyén Hajnalka

Balról Janik Roland, Kriminál Áron, Nagy Kristóf és elöl Szabó János a próbák előtt

Forrás: Balról Janik Roland, Kriminál Áron, Nagy Kristóf és elöl Szabó János a próbák előtt

A Cancel Band története egy kanapéval vette kezdetét néhány hónapja egy kecskeméti próbateremben. A kalandos sztorit a srácok mesélték el.

– Tavaly tavasszal kisebb kihagyás után újra elkezdtem zenélni – elevenítette fel élményeit Nagy Kristóf szólógitáros. – Jött a karantén, a semmittevés, a négy fal közötti bezárkózottság, és mindez megihletett, zenélésre ösztönzött. Feltörtek a régi emlékek, és újra hódoltam a zene iránti szenvedélyemnek. Néhány hónap múlva, nyáron összefutottam régi kandós iskolatársammal, Szabó Janival és összehoztunk egy zenekart. 2021 tavaszáig játszottunk együtt, majd a járvány harmadik hulláma betett nekünk, és ismét ketten maradtunk a bandából. Tudtuk, váltani kell.

Először a költészet napjára, Csokonai Reményhez című versét zenésítettük meg, mely sok pozitív visszajelzést kapott.

Ebben a stílusban gondolkodtunk, és új próbatermet kerestünk. A régiből azonban szerette volna még elhozni Jani a kanapéját. Ez volt a kulcs momentuma a Cancel Band létrejöttének – árulta el Kristóf.

A kanapé egy egyszerű, kényelmes ülőalkalmatosság, melyről nem szeretett volna lemondani a két fiú. A próbaterem azonban más együtteseknek is helyet adott, többek között Kriminál Áron korábbi együttesének. Így a srácok ismerték egymást látásból.

– Amikor mentünk a kanapémért, összefutottunk Áronnal. Kiderült, ő is új bandát keres és mi is. A beszélgetés alatt éreztük, működhet a kémia, tudnánk együtt játszani. Nem sokat gondolkodtunk. Ez történt pénteken, kedden már együtt zenéltünk – tette hozzá Szabó János, aki énekel és basszusgitáron játszik.

A srácok évek óta zenélnek, nagy gyakorlatuk van.

Áron az egyedüli, aki képzett, zeneiskolában tanul jelenleg is, a Kodályban idén érettségizik. A többiek autodidakta módon képezték eddig magukat, és már dolgoznak.

A negyedik tagot, Janik Roland ritmusgitárost Áron ajánlotta be, a nyár közepétől zenél együtt a srácokkal, gyorsan beilleszkedett.

Balról Janik Roland, Kriminál Áron, Nagy Kristóf és elöl Szabó János a próbák előtt
Fotó: Balról Janik Roland, Kriminál Áron, Nagy Kristóf és elöl Szabó János a próbák előtt

A banda nevét Kristóf és Jani együtt találta ki.

– A cancel kultúráról sokat beszélgettünk azon a bizonyos kanapén üldögélve próbák után. Mi lenne, ha a számunkra nem kedvező dolgokat ki tudnánk törölni. Mekkora hecc lenne, mintegy görbe tükör a cancel kultúrát kifigurázva. Így jött a névötlet – jegyezte meg Kristóf.

A banda többféle stílusban játszik, pop-rock-hardrock és punk stílusban, és kóstolgatják a modern metál zenét is. Ezek irányába mennek most el, a megzenésített verseket maguk mögött hagyva. A dalszerzés Kristóf és Jani nevéhez fűződik, a szövegeket pedig Jani írja, aki több mint tíz éve foglalkozik ezzel – más zenekaroknak is többször írt már. A dalok fókuszában a lírikus vonal, a hétköznapi helyzetek, életérzések állnak.

– Jelenleg a próbákra helyezzük a hangsúlyt, de folyamatosan készítjük a dalokat. Havonta, kéthavonta adjuk majd közre a netes csatornáinkon. Az első, nem versátdolgozásos dalunk Borkóstoló néven októberben debütál! – mondta végül Áron.

Közös a zenélés szeretete

A zenekarban Szabó János énekel, basszusgitározik. Tizenegy éve játszik, és írja a dalokat. Az éneklés viszonylag új számára, e téren most is képzi magát. Nagy Kristóf szólógitározik, a bátyja nyomdokain haladva kezdett el 15 évesen játszani. Kriminál Áron dobol, már több együttesben játszott. Ez év elején három hónapig internetes rádiózott is. Janik Roland ritmusgitáros három éve játszik, és nagyon jól érzi magát új bandájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!