kecskemét

2021.09.29. 10:45

Kálmán Lajos születésének századik évfordulója lesz a fesztivál központi témája

Október 1-3. között rendezik meg Kecskeméten a 31. Kecskeméti Népzenei Fesztivált. A kiemelt témája Kálmán Lajos népzenekutató születésének 100. évfordulója. Az emlékprogram mellett a hagyományok felelevenítése a népi kultúra, tánc és zene kapják majd a főszerepet a fesztiválon.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Hírös Agóra

A Hírös Agóra által szervezett háromnapos, ingyenes népzenei fesztivál programjai három helyszínen érhetők el, az Ifjúsági Otthonban, a Hírö Agórában, valamint előtte, a Deák téren. A programok java része a népzenéről, kultúráról és a néptáncról szól, de garantáltan az is talál majd kikapcsolódási lehetőséget, akit eddig ez a világ nem varázsolt el. Lesz vásár és kiállítás, főzőverseny, szüreti gyerekprogramok, táncház, koncertek és rendhagyó órák iskolásoknak.

Fotó: Hírös Agóra

Ferenczi György és a Rackajam neve az országban sokaknak ismerősen cseng, ők azok, akik olyan interaktív, örömzenével spékelt koncerteket adnak, ahonnan mindenki széles mosollyal tér haza – így lesz ez Kecskeméten is. A kisebbeknek ajánlják a szombati Szüreti foglalkoztatót, ahol szőlőből készül majd valódi must. Természetesen a kétkezi munka gyümölcsét meg is kóstolhatják majd a lelkes sutulók.

A Kálmán Lajos Emlékprogram keretében a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban Balogh Zoltán előadását hallhatják az érdeklődők, Kálmán Lajos a Wikipédián címmel, a Kecskeméti Népzenei Találkozó elindítójának tiszteletére. Közreműködik: Birinyi József, a Bugaci Kálmán Lajos Népdalkör, a Zönge zenekar. A megemlékezést vezeti: Kriskó János.

A visszatérő vendégek mellett azoknak is javasolják a szervezők, hogy vegyenek részt a fesztiválon, akik eddig nem tették. Garantált ugyanis a jókedv, a családbarát hangulat és minden program ingyenesen látogatható.

Ízelítő a programsorból:

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

október 1., péntek 18 óra: Kálmán Lajos a Wikipédián – Balogh Zoltán előadása

október 1. péntek 20 óra: Táncház a Tokos zenekarral (belépés védettségi igazolvánnyal)

Helyszín: Deák tér

október 2., szombat 10 óra: Kárpát-medencei népdaléneklési verseny győzteseinek gála műsora

október 2. szombat, 10-16 óráig: Gyermek és családi programok, közben 11-15 óráig szüreti foglalkoztató

október 3., vasárnap 8-14 óráig : XII. Kecskefőző verseny

október 3., vasárnap 10-13 óráig : Ifjúság, mint sólyom madár – A Bács-Kiskun Megyei A.M.I. népzenei tanszakainak találkozója

október 3., vasárnap, 15 óra: A Népdaléneklési verseny gálaműsora

október 3., vasárnap, 17 óra: Ferenczi György és a Rackajam koncertje

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

október 2. szombat, 15-18 óráig: Bács-Kiskun megyei hagyományőrző néptáncegyüttesek bemutatója

október 2. szombat, 19 óra: Táncház a Parapács zenekarral (belépés védettségi igazolvánnyal)

október 3., vasárnap, 10-13 óráig: A 27. Hajnal Akar Lenni (HAL) Kárpát-medencei népdaléneklési verseny és KÓTA Aranypáva Népzenei Térségi és Országos Minősítő magyarországi fordulója

Részletes program a www.hirosagora.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!