galériával

2021.08.08. 16:38

Népviseleti divatbemutatót tartottak Bácsalmáson

A Kékfestés napjainkban címmel népviseleti és népi iparművészeti kiállítás nyílt a bácsalmási Művelődési Központban az elmúlt szombaton az Európa a polgárokért program kertében rendezett Testvérvárosi Találkozó részeként, a Bácsalmási Turisztikai Információs Központ szervezésében, ahol népviseleti divatbemutatót is tartottak.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület jogelődje, a Bács-Kiskun megyei Népművészeti Egyesület 1982-ben alakult. A térségben élő és alkotó tárgyi népművészettel, kézművességgel foglalkozó alkotókat – hímzőket, szövőket, fafaragókat, fazekasokat, játékkészítőket, mézeskalács készítőket, kékfestőket, kosárfonókat, nemezkészítőket tömöríti, az egyesület taglétszáma jelenleg mintegy kétszáz fő – mondta el a kiállítás megnyitóján Szabó Károlyné egyesületi elnök.

Az egyesületi tagok feladatuknak tekintik a hagyományőrzést, a paraszti tárgykultúra ápolását.

A tagok közül sokan rendelkeznek Népi Iparművész kitüntetéssel, többen megkapták a Népművészet Ifjú Mestere és a legrangosabb, Népművészet Mestere kitüntetést.

Az egyéni elismerések mellett az egyesület még 2008-ban a népművészet és népi iparművészet hagyományát őrző és fejlesztő tevékenységéért Csokonai Vitéz Mihály-közösségi díjat kapott.

A kiállításon a Bácsalmási Kékfestő Műhelyben készült népi iparművészeti termékek és népviseletek mellett Bács-Kiskun megye más településeiről is érkeztek alkotások, így Kalocsáról, Kecskemétről, Hartáról, Tiszakécskéről is. A divatbemutatón vegyesen vonultattak fel hagyományos viseleteket, illetve a napjainkban is, főként a fiatalok által szívesen hordott modernebb, a hagyományos motívumokkal ihletett és készített modernebb ruhákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!