baja

2021.08.03. 19:20

Hét helyszínen várta a kultúra szerelmeseit a Múzeumok Éjszakája

Leginkább egy zsongó méhkashoz hasonlított szombat este Baja belvárosa. A Múze­umok Éjszakája rendezvénye sokakat csalogatott ki a forró júliusi éjszakán hűs otthonaikból.

Rab Rita

A rendezvényen a leszármazottak élőképe hatalmas sikert aratott

Fotó: Rab Rita

A rendezvény házigazdái hét helyszínen, hat órán át 26-féle különleges, kulturális, kulináris programmal várták a látogatóikat. A rendezvényt az Éber-házban nyitották meg egy nem mindennapi program keretében. Az ország és a világ távoli szegletéből hazalátogató Éber-leszármazottak jelenlétében meghatottan kezdte köszöntőjét N. Kovács Zita múzeum­igazgató.

– A történelem egy pillanata lehet a miénk ma este. Idős és ifjabb Éber Sándor alkotásait látva a huszadik századi Baja emlékképei jelennek meg. Ezek a képek annyival többet jelentenek, mint a fotósok által készített pillanatfelvételek, hogy több idősíkot tudnak ábrázolni, sok-sok pillanatot örökítenek meg és tárnak elénk

– hangsúlyozta N. Kovács Zita az Átváltozások program nyitányaként.

Hozzátette: az Átváltozások cím arra utal, hogy a bajai Türr István Múzeum munkatársai évről évre képesek megújulni, változtatni és új kontextusba helyezni a múzeum anyagát. Nem porosodó múzeumi tárgyakként, hanem a történelem részeként kezelve őket. Köszönetet mondott az Éber család tagjainak, Éber Annának és Éber Orsikának, hogy fáradhatatlanul gondozzák és őrzik az Éber-ház kincseit. Hozzátette:

Éber Orsi restaurátorszemmel gondos édesanyaként vigyázza a bútorokat, felszerelési tárgyakat. A korhű divatbemutató megszervezése pedig Éber Anna szakértelmét dicséri. Ezzel a végszóval kezdetét vette a XX. század eleji hangulatot idéző, korhű ruhákat felvonultató divatbemutató, mely hatalmas tetszést aratott a vendégek körében.

Aztán következett a meglepetés, amikor a falon látható festmény alatt berendezett szobabelső benépesedett. A városba hazalátogató leszármazottak, dédunokák megszemélyesítették a festményen látható Éber-család tagjait. A vendégek az ámulat percei után hatalmas tapssal jutalmazták az élőképet.

A rendezvényen a leszármazottak élőképe hatalmas sikert aratott
Fotó: Rab Rita

Az erős kezdés után folytatódott a program. Családok, baráti társaságok, diákcsoportok éjfélig vándoroltak fáradhatatlanul egy-egy helyszínről tovább gyalog, kerékpárral vagy a városnéző kisvonattal. Igen szép számban. Egy újabb helyszínen, a Türr István Múzeum erre az alkalomra kialakított Múzeumi Kávéháza süteményekkel és borkóstolóval várta a vendégeket éjfélig. Közben a múzeum Örökségszálló című állandó kiállítását is megtekintették az érdeklődők. A Nagy István Képtárban Nagy István állandó tárlatát és az Átlát­ható című, a Bajai Nagy István Művészeti Egyesület időszaki kiállítását is megnézhették az ide látogatók.

A szentistváni Bunyevác tájházban, ahol A bunyevácok építkezése és lakáskultúrája a 19-20. század fordulóján című tárlat megtekintése mellett Jakab Árpád szakács a főzőtudományából adott ízelítőt, Csurai Attila és zenekara vidám zenéjére sziesztázhattak a résztvevők.

Egy újabb helyszínen, a Tóth Kálmán utcai Csillagvizsgálóban filmvetítéssel egybekötve égi sétára invitáltak a Bajai Obszervatórium Alapítvány munkatársai, felejthetetlen perceket szerezve, ámulatba ejtve az apróságokat és kísérői­ket.

Több helyszínen hivatásos mesemondó mesélt a gyerekeknek és a felnőtteknek. Végül a Bagolyvárban megpihenhettek a kiadós séta résztvevői. Az emeleti teraszról lenézve festői kép, a lenyugvó nap csodás látványa tárult a nézők szeme elé, miután megtekintették a Miskolczy Ferenc-emlékház időszakos tárlatát. A kulináris élvezetek is reflektorfényben voltak ezen az estén. Ehettek és finom borokat, különleges szörpöket kóstolhattak a vendégek. A nosztalgiahangulatot idéző kisvonat csábította egy kis városnézésre a megfáradt utasokat. Akik örömmel fogadták el a meg­hívást ezúttal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!