bugac

2021.08.03. 13:55

Jövő májusban kerülhet sor az Aranymonostor leleteinek bemutatására

Egyre jobban körvonalazódik Bugac határában annak a látogatóközpontnak az épülete, amit az Aranymonostor-ásatás helyszíne mellett építenek. A tavasszal indult beruházás során egy modern múzeumot valósítanak meg, ahol a több mint tíz éve folyó ásatássorozat eredményeként feltárt Árpád-kori monostort és az ott talált páratlan leleteket mutatják be.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Bár némi csúszással, de jó ütemben halad a látogatóközpont építése, jelenleg a födémszerkezetet betonozzák a szakemberek – mondta el a pénteki helyszíni bejárást követően Szabó László polgármester. A településvezetőtől megtudtuk, hogy a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal konzorciumban megvalósuló beruházásra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében egymilliárd forintos támogatást nyert a település.

Ám mivel a kivitelezésre beérkezett árajánlatok jelentősen túllépték az elnyert támogatási összeget, még

további 137 millió forint plusztámogatást igényelt és kapott az önkormányzat, így valósulhat meg a vendégfogadó és kiállítóterekkel rendelkező látogatóközpont

– hangsúlyozta Szabó László, aki a helyszíni bejáráson büszkén mutatta a múzeum egyik legérdekesebb helyszínét, azt a vetítőtermet, ahol 360 fokos vetítésben nézhetik majd a látogatók azt a filmet, amely élményszerűen mutatja be az Árpád-kori monostor életét.

Az építkezéssel párhuzamosan ugyanis gőzerővel készül a múzeum berendezése és a kiállítási anyag, valamint több ismeretterjesztő film is, melyek hiteles tájrekonstrukció alapján mutatják be az Árpád-­kori helyszínt, a korabeli monostor életét, és már elkészült az a dokumentumfilm, amely a Bugac határában feltárt Szent Péter-ereklyetartó történetét dolgozza fel – sorolta a terveket Szabó László.

Hozzátette, hogy a tervek szerint jövő májusra készül el a látogatóközpont. Azt is elmondta, hogy Lezsák Sándor országgyűlési képviselő támogatásával és a Turisztikai Ügynökséggel közösen készítettek egy turisztikai fejlesztési koncepciót, amely tartalmazza a látogatóközpont további fejlesztését, így például egy kilátó megépítését is.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az építkezéssel párhuzamosan folytatódik az ásatás is.

A Kecskeméti Katona József Múzeum régészei dr. Rosta Szabolcs igazgató irányításával továbbra is a város főterének feltárásán dolgoznak.

Amint a feltárási munkák befejeződnek, az ásatási területet is rendbe teszik, parkosítják, és mosdókat építenek a látogatók számára.

A polgármester abban bízik, hogy a projekt megvalósításával Bugac ismét a hazai turizmus egyik közkedvelt állomása lesz.

Az építkezést felügyelő szakemberek a megrendelővel és a kivitelezővel egyeztettek
Fotó: Vajda Piroska

Megújult az iskola és a községháza is

A nyár utolsó napján, a tanévnyitó keretében tartják a korszerűsített Rigó József Általános Iskola ünnepélyes átadását. Az új iskolaszárnyat és a tornacsarnokot az egyik legmodernebb technológiával, úgynevezett hőszivattyúk segítségével fűtik a jövőben, amihez napelemek termelik a szükséges energiát, így szinte minimumra csökken az intézmény rezsiköltsége. Ugyanez vonatkozik a polgármesteri hivatal épületére is. A 350 millió forintos beruházásra 287 millió forint támogatást nyertek a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Az energetikai korszerűsítést megelőzően az iskola udvarán lévő községi konyha is teljesen megújult. A fejlesztés a Belügyminisztérium negyvenmillió forintos támogatásából és az önkormányzat 12 millió forintos önrészéből valósult meg – sorolta Szabó László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!