historizmus

2021.07.26. 06:55

Közös kutatásban vesznek részt a bajai szakemberek

A Türr István Múzeum és a szabadkai múzeum muzeológusai a historizmus korát vizsgálják.

Márton Anna

N. Kovács Zita ismertette a pályázat részleteit

Fotó: Márton Anna

Historizmus a Bácskában, kulturális együttműködés a régióban címmel közös pályázaton vesz részt a következő másfél évben a Bajai Türr István Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum. A projekt során az 1860 és 1930 közötti időszakból feltárják a kulturális örökség azon elemeit, mellyel gazdagíthatják a tudományos, művészeti és társadalmi értéktárat. A pályázat a helyi önkormányzat és az állam támogatásával valósulhat meg – mondta el hírportálunknak N. Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum vezetője.

Összesen 232 ezer eurónyi forrás áll rendelkezésre, amelyhez az Európai Unió közel 200 ezer euróval járult hozzá.

Ebből az összegből másfél éven át gazdagodhat nemcsak a két múzeum, hanem a múzeum munkája által a térség is.

A pályázat kapcsán arra nyertek támogatást, hogy annak a nagyon izgalmas társadalmi átalakulásnak és fejlődésnek a következményeként létrejött kulturális változást, illetve a változás által megszületett tárgyi emlékanyagot, szellemi kulturális örökséget, amelyet a Szabadkai Városi Múzeumban és a Türr István Múzeumban őriznek, feltárják, publikálják. Kiállításokat, konferenciákat szerveznek majd, és kiadványokat adnak ki a közeljövőben mindkét helyszínen a kutatás eredményeiről.

– Nagyon gazdag mindkét múzeumnak a historizmushoz sorolható tárgyi, művészeti, történeti és néprajzi öröksége, amelyet most szeretnénk egy csoportba gyűjteni. Szeretnénk továbbá izgalmasabbá tenni mindkét város turizmusát is azzal, hogy az internetes oldalakon is próbáljuk ezeket népszerűsíteni, és buzdítani arra akár a belföldi, akár a külföldi látogatókat, hogy keressék fel ezeket a városokat.

Arra hívjuk fel majd a turisták figyelmét, hogy keressék ezeket a kulturális örökségeket nemcsak a múzeumban, hanem a városképen, az utcaképen, az épületek homlokzatán.

A Szabadkai Városi Múzeummal nagyon régóta van szoros szakmai kapcsolatunk, és nagyon örülünk a közös projektnek. Reméljük, hogy a jövőben is tudjuk majd folytatni – ismertette a pályázatot N. Kovács Zita intézményvezető.

N. Kovács Zita ismertette a pályázat részleteit
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!