galériával

2021.06.26. 20:38

Római erődöt bemutató kiállítás nyílt a Cifrapalotában, Kecskeméten

Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben címmel nyílt meg pénteken a Balatoni Múzeum vendégkiállítása a Cifrapalotában.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A kiállítás a Fenékpusztán 2006 óta folyó, új kutatásokból kiindulva, a késő ókori erőd és épületeinek 3 dimenziós rekonstrukciójára vállalkozik és egy jövőbeli régészeti park vízióját vázolja fel.

Fenékpuszta nemzetközi hírnevét elsősorban nem késő római emlékeinek köszönheti, hanem annak, hogy itt az avar korig (7. századig) a helyben maradt provinciális lakosság megőrizte római hagyományait, keresztény hitét és kapcsolataik mindvégig kimutathatók a mediterrán világ felé.

A terület már közel 150 éve kutatott, mégis mind a mai napig újabb és újabb titkait tárulnak fela régészek keze nyomán.

Még 2009-ben indultak újra a tervásatások magyar és német együttműködésben: a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, továbbá a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Intézet (GWZO) és a Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem bevonásával tárják fel a Kr. u. 4. században épült római erőd területét, környékét pedig tájrégészeti módszerekkel vizsgálták.

A kiállítás keretében az új kutatások eredményeinek és leletein túl egy lehetséges jövőképet és hasznosítási módot is bemutatnak. Fenékpuszta mind a mai napig javarészt beépítetlen területe kiváló lehetőséget nyújt a régészeti emlékek sokoldalú bemutatására. A kiállításon megtekinthetők azok a digitális háromdimenziós képek és makettek, melyeket a leletek alapján alkottak meg és élethű rekonstrukcióját adják a valaha volt római erőd védrendszerének. A tárlaton a korszak hétköznapi használati tárgyaiból is láthatnak válogatást az érdeklődők.

A kiállításon Fenékpuszta lehetséges jövője is felvillan: egy régészeti parkot alakítanának ki a nagy kiterjedésű ásatási területen.

Köszöntőt mondott dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója, majd prof. dr. Sztachó-Pekáry István, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke nyitotta meg a tárlatot. Ezt követően Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket. A kiállítást Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese és Heinrich-Tamáska Orsolya, a GWZO munkatársa mutatta be.

A tárlat október 24-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10.00-17.00 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!