kecskemét

2021.06.24. 17:33

Három új kiállítást is megtekinthetnek a Múzeumok Éjszakája keretében

Kecskeméten, a Cifrapalotában három új kiállítás látható, melyeket a közönség szombaton, a Múzeumok Éjszakája keretében már megismerhet.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Cifrapalota

A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén az állandó tárlatokon túl tekinthető meg a három új anyag: az első a magyar tűzoltóság történetéről szól, a második, a Castrum Virtuale a fenékpusztai régészeti feltárások legújabb eredményeit mutatja be, a harmadik pedig a Transcendo, amely Szávoszt Katalin keramikusművész alkotásaiból állt össze.

Fotó: Cifrapalota

A magyar tűzoltóság története 1870-2020 címmel a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának vándorkiállítását láthatja a közönség, augusztus 8-ig. Az anyag komplex történeti áttekintést ad gróf Széchenyi Ödön munkásságától, valamint az első hivatásos, magyar tűzőrség 1870-es megalakulásától napjainkig. A korabeli dokumentumokkal, metszetekkel és fényképekkel gazdagon illusztrált tablókon keresztül a látogatók megismerhetik, hogyan vált a tűzoltóság a 19. század végétől kezdve, lelkes polgári önkéntes mozgalomból a városok szervezett, hivatásos testületévé, a tűzoltás és a mentés pedig speciális ismereteket igénylő, önálló, új szakmává.

A Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben című anyag a Balatoni Múzeum jóvoltából látható október 24-éig. A kiállítás a Fenékpusztán 2006 óta folyó, új kutatásokból kiindulva, a késő ókori erőd és épületeinek 3D-s rekonstrukciójára vállalkozik és egy jövőbeli régészeti park vízióját vázolja fel. A területet közel 150 éve kutatják, mégis mind a mai napig újabb és újabb titkait sikerül megfejteniük. A tárlat keretében az új kutatások eredményeinek és leleteinek bemutatásán túl egy lehetséges jövőképre és hasznosításra is javaslatot tesznek.

A Transcendo című tárlat anyaga Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész életmű-adománya a Kecskeméti Katona József Múzeumnak, mely szintén október 24-ig látogatható. Az alkotások Szávoszt Katalin szinte teljes életművet átfogják. A Budapesten élő alkotó Kecskeméthez elsősorban a családi múltja (Zimay László 19. században élt zeneszerző, karnagy, zongoratanár) és a Nemzetközi Kerámia Stúdió révén kötődik.

Fotó: Cifrapalota

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!