tárlat

2021.06.05. 10:16

A kiállításon bemutatják, milyen pezsgő, sokszínű város Baja

A város történetét, néprajzát, kultúrtörténetét bemutató új állandó kiállítás nyílik a Türr István Múzeumban.

Rab Rita

Tárgyakat, élményeket és dokumentumokat várnak a különleges időszakról

Forrás: Petőfi Népe

A tárlattal egy olyan történetet szeretnének műtárgyakon keresztül elmesélni az alkotók, amelyből érezhető, mit jelent számukra bajainak, bácskai polgárnak lenni. A kiállítás régészeti, helytörténeti, néprajzi, kultúrtörténeti stációi az egykor élt, illetve ma is itt élő emberek történeteiben, tárgyaiban öltenek testet.

– Már nem kell sokat várni új állandó kiállításunk megnyitásáig. Több dimenzióban szeretnénk bemutatni Baja város történetét az őskortól napjainkig. A műtárgyakon túl a múzeum épületének története, változásai is megjelennek majd. Megmutatjuk, hogyan született meg Magyarország első kortárs képtárából a Mészáros Lázárról elnevezett, majd 1950-től Türr István Múzeum. Bemutatjuk, hogy a mindenkori vezetők, muzeológusok szakmai koncepciója mentén hogyan gyarapodott a gyűjtemény, alakultak a kutatási eredmények, amelyek megalapozták a bajai múzeum nemzetközileg is elismert tudományos rangját – mondta el hírportálunknak N. Kovács Zita múzeumigazgató.

– Nem titkolt célunk mindezzel, hogy az ismereteket, a különlegességeket, sajátosságokat élményszerűen adjuk át – tette hozzá az igazgató.

Arról is beszélt, hogy a tárlat rendezésekor nem a kronológia és a didaktikusság a cél. Nem csupán azt szeretnék hangsúlyozni, milyen gazdag a múzeum gyűjteménye, hanem hogy milyen sokszínű, pezsgő és folyton megújulni képes városban élnek a bajaiak.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!