múzeum

2021.05.07. 15:33

Újra nyit a Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjtemény május 11-én nyitja meg újra kapuit, a megszokott nyitvatartási időben, keddtől szombatig 10-16 óráig várják – hatályos rendelkezések értelmében egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező – látogatókat, és a velük érkező kiskorúakat.

Sebestyén Hajnalka

A Népi Iparművészeti Gyűjteményben nem állt le a munka a zárvatartás ideje alatt sem. Az állandó kiállítás faragásokat bemutató terme teljesen megújult. Újdonságként ebben a teremben került bevezetésre a kiállításban a QR kód rendszer is, mely bővebb információkkal, háttértartalmakkal szolgál az érdeklődők számára.

A múzeum állandó kiállítása mellett két időszaki kiállítás látható.

A különleges mesterségek nyomában elnevezésű tárlaton olyan, ma már szinte ismeretlen mesterségek kerülnek fókuszba mint például a szűcs, a takács, a csizmadia vagy a kékfestő. Különleges tárgyak, eszközök, technikák is megismerhetők.

A másik időszaki kiállítás, a Hagyományőrzés mesterfokon, mely a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület anyagából lett összeállítva.

A Népi Iparművészeti Gyűjteménybe a kiállításokon túl a Díszítőművész Szakkör tagjai ismét visszatérnek. Első találkozási alkalmuk szintén május 11-én, kedden lesz, 14 órától, melyre várják a hímzés iránt érdeklődőket.

Nyáron újra indulnak kézműves táboraik is. Június 28. és augusztus 13. között a 6-12 év közötti gyermeknek szóló kézműves táborokat szerveznek, napközis jelleggel. A múzeum tágas udvarán zajlik a tábor, a fedett szín alatt tartják a kézműves foglalkozásokat, rossz idő esetén a műhelyben. A szabad program alatt a gyerekeké az udvar, népi játékokkal, libikókákkal, gólyalábbal és hatalmas térrel a bújócskához, fogócskához. A táborvezető: Vágó Piros népi játszóházvezető.

Augusztus 16-19. között pedig családi kézműves táborba invitálják a nagyobbakat is, ahol már nincs életkori határ. Ez nem tényleges tábor, hanem délelőtti vagy délutáni kézműves foglalkozások füzére, amelyen akár az egész család részt vehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!