kultúra

2021.05.01. 07:00

Átfogóan dolgozzák fel a kalocsai járás néprajzát

A népi hagyományok és táncok összefoglalója, illetve a koreográfiák oktatása is megjelenik abban a kisfilmben, amit a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség készített együttműködésben a város hagyományőrzőivel.

Gábor János

Illés Zoltán koreográfus a kalocsai Kisbokréta együttes egyik próbáján

Forrás: PN-archív

Fotó: Gábor János

A Járd a saját táncod! című sorozatból eddig három epizódot forgattak, így Gencsapáti, Szany és Kapuvár után rövidesen a kalocsai film is látható lesz.

– A szövetség szerette volna, hogy a járványos időszakban készüljenek előadások és kisfilmek. Ők találták ki, hogy a 2019-ben kiválóra minősült együttesekkel forgassanak ismeretterjesztő és oktatófilmeket egy-egy tájegységről. A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesülettel minket ért a megtiszteltetés, hogy megjelenjünk a sorozatban – foglalta össze a kezdeményezést Illésné Koszta Krisztina néptáncpedagógus, aki a férjével, a szintén koreográfus Illés Zoltánnal együtt jelenik meg a filmben.

A készülő epizód nemcsak a táncokról szól, hanem igyekszik átfogó módon feldolgozni a járás néprajzát. Ezért kérték fel a közreműködésre Romsics Imre etnográfust, aki szakértőként mutatta be a város környékének népi jellegzetességeit, és összeállított például egy viseletbemutatót. A kisfilmben megjelennek még a régió néptánctípusai, valamint azok oktatásának módszerei is. Az autentikus háttér miatt a Viski Károly Múzeum néprajzi gyűjteményében forgattak, három párossal: az Illés házaspáron kívül az egyesület két fiatal táncosa, Lakatos Bence és Havasi Laura, valamint Cselik Mária, a népművészet mestere perdült táncra, a férjével, Tóth Józseffel. A zenét a Csurgó zene­kar szolgáltatta, együttműködve Pogrányi Miklós kalocsai prímással.

A Kalocsáról szóló epizód – hasonlóan az eddig készült kisfilmekhez – körülbelül 30–40 perces lesz, de pontosan nem lehet tudni, hogy mikorra készül el, hiszen az archív felvételek és például fotók miatt sok utómunkát kell elvégezni rajta. Illésné, aki a vágás folyamatában korrektorként is részt vesz, úgy becsüli, hogy egy hónap múlva lehet majd megnézni a YouTube-on és az alkotásokat publikáló jardasajattancod.org gyűjtő­oldalon.

Illés Zoltán koreográfus a kalocsai Kisbokréta együttes egyik próbáján
Fotó: Gábor János / PN-archív

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!