Báron László

2021.04.22. 09:40

Kisfilmmel emlékezik alapítójára a kecskeméti Ciróka Bábszínház

Báron László, a kecskeméti Ciróka Bábszínház alapítója ma ünnepelné kilencvenedik születésnapját. A társulat kisfilmmel emlékezik rá.

Hraskó István

A Ciróka Bábszínház társulata az új évad kezdetén

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Báron László (Kecskemét, 1931. április 22. – Kecskemét, 2011. december 8.) a Ciróka Bábszínház alapítója elismerten sokoldalú művész volt. Grafikus, zománcművész, festő, bábművész, rendező és nem utolsó sorban nagyszerű pedagógus.

Alkotói pályájának indulását jelentős mértékben meghatározta a gödöllői Remsey családdal való kapcsolata, akiknek köszönhetően a képzőművészeti világ mellett a bábjátékkal is megismerkedhetett. A Remsey család műtermében látott először bábelőadást, és azonnal beleszeretett.

A gödöllői élmények hatására az 50-es évek végén a kecskeméti Szakmunkásképző Iskola rajztanáraként bábszakkört indított. Ez volt a későbbi Ciróka Bábegyüttes és a jelenlegi Ciróka Bábszínház első csírája.

Báron László egyik álma 1986-ban vált valóra, amikor a bábegyüttes a Kecskeméti Katona József Színház tagozataként hivatásossá vált.

Tanítványai között több olyan tehetséges fiatal találta meg a műfajban hivatását, akik mára a kortárs magyar bábjátszás meghatározó alkotói lettek.

A másik fontos mérföldkő – amit Báron tanár úr még megélhetett – 1994 decembere, amikor a már önálló Ciróka Bábszínház a Budai utcában megtalálta végleges lakhelyét. Örömmel töltötte el, hogy a társulat hat évvel később birtokba vehette Magyarország első, újonnan épült bábszínházépületét, amellyel lezárult a Ciróka történetének egy hosszú, küzdelmekkel teli, de izgalmas korszaka.

Kecskemét bábszínháza ebben az évben ünnepli hivatásossá válásának 35. évét, amely egyben Báron László képzőművész, a Ciróka alapítójának 90. születésnapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!