Két vállra fektette a járvány a kalocsai fúvószenekart

A felére esett vissza a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület létszáma, pedig hamarosan újraindulhatnának a próbák.

Gábor János

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület az utolsó fellépések egyikén

Fotó: Gábor János

Elfogytak a tagok a népszerű Kalocsai Fúvószenekari Egyesületből. Jelenleg a felvehető létszám kevesebb mint felét tudják kitölteni, holott néhány héten belül már indulhatnak a próbák.

– A zenekarból szépen lassan kikoptak a tagok, eltűnt a járvány előtt nálunk játszó zenészek egész sora. Hozzáteszem, hogy sokáig próbálni sem tudtunk, amikor kitört a pandémia. Tavaly nyárra kicsit összekaptuk magunkat: muzsikáltunk mozgó teherautóról, kimentünk a Búzapiac térre, aminek szintén nagy sikere volt, és látszott, hogy a közönség nagyon vágyik a térzenére – idézte fel Betlenné Dajkó Ágnes karnagy.

– A visszaeső létszámmal nem vagyunk egyedül: a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségtől azt tudtam meg, hogy országos jelenségről van szó, hiszen ha nincsenek próbák, akkor a zenészek találnak más elfoglaltságot – következtetett.

A fúvószenekar „állandóan hadra fogható” tagjainak száma húsz fő alá esett, pedig ennek kétszerese is elférne a csapatban.

Betlenné úgy véli, hogy a régióban van elég tehetséges zenész egy legalább 36–40 fős „big band” összeállításához, csak kell a motiváció. Reményei szerint április végén vagy május elején megindulhatnak a hosszú leállást követő próbák. A majálisok és egyéb tavaszi népünnepélyek még nyilván elmaradnak, de ezt követően találni fognak olyan fórumot, ahol megjelenhetnek. A csapaton nem múlik, hangsúlyozta a karmester, emlékeztetve: a fúvósok játszottak már teherautón, szekéren, még városnéző kisvonaton is, tehát a helyszín nem lehet akadálya annak, hogy a térzenei élményt visszaadják a régió közönségének.

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület az utolsó fellépések egyikén
Fotó: Gábor János

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!