Kiállítás

2021.03.02. 18:19

Új tárlat nyílt a nagykőrösi kirakatban

Arany János születésnapja alkalmából kedden folytatódott Nagykőrösön a Kirakat Tárlat. A kiállításon a muzeális gyűjtemény Arany-relikviái tekinthetők meg.

Horváth Péter

a210302_Kirakat tarlat_Nagykoros_HP_PN

Fotó: Horváth Péter

A Kirakat Tárlatot januárban, a magyar kultúra napja alkalmából indította útjára a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ. A rendhagyó kiállítás célja, hogy a járvány miatt bezárt közgyűjtemények és galériák ellenére is kulturális élményhez jussanak a nagykőrösiek. A kulturális központ szervezői meglátták a lehetőséget az eredetileg üresen álló Szabadság tér 6. szám alatti négyablakos kirakatban és januárban Kladács Alajos, februárban pedig Németh József Pál festményei nyújtottak egy korty kultúrát az előtte elhaladó járókelőknek. A harmadik Kirakat Tárlat kedd óta látható. Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy mivel március második napján született Arany János, adta magát, hogy a költőnk születésének 204. évfordulója szellemében folytassák a Kirakat Tárlatot.

Fotó: Horváth Péter

A kiállított tárgyak az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény darabjai. – Mivel most zárva tart a múzeum, vendégeink nem tudják megtekinteni nagy költőnk és családja hagyatékát, az Arany Jánosról készült festményt és balladái által ihletett tárgyakat, ruhákat. Ezért úgy gondoltuk, hogy mi visszük el azokat az érdeklődőkhöz – fogalmazott Juhász Nándor és hozzátette, hogy a Kirakat Tárlattal szeretnék életben tartani a kultúra és az emberek közötti kapcsolatot. Az igazgató hangsúlyozta, hogy pozitívan fogadta a kőrösi közönség a kezdeményezést, igen sokan nézték meg a rögtönzött helyszín kiállításait és más városok alkotói is jelentkeztek, hogy szívesen kiállítanák műveiket az utcai bemutatótérben.

A személyes tárgyak között látható a költő pipája és óratartója. A család relikviái is megjelennek a kiállításon: Arany Jánosné melltűje, Arany Juliska 1848-es pénzekből készült karkötője, hímzett bibliajelzője vagy aranyszélű porcelán leveses tálja. Arany műveihez köthető darabok is megtekinthetők, így egy 14. századi lovagi páncél vagy gótikus nemesasszonyi viselet, szintén a 14. századból és a balladai világ is teret kap a kirakatban.

Fotó: Horváth Péter

Arany születésnapja alkalmából kedden minden órában egy Arany-balladát hallhattak a művelődési ház erkélyéről az alatta elhaladók.

Juhász Nándor elmondta, hogy az esetleges nyitásra több programmal is felkészültek és nagy erőkkel szervezik a nyári rendezvényeket is. Április utolsó hétvégéjén tartják a térség egyik legjelentősebb eseményét, a Szent György Napi Forgatag és Virágvásárt, melynek elkészítették a programját. Májusban a gyermekeknek szeretnének kedveskedni gyereknap alkalmából országosan ismert fellépőkkel. Június utolsó hétvégéjén tartanák a Kőrösi Möggyfesztivált, szintén sztárfellépőkkel. Az igazgató bízik benne, hogy legalább a nyári rendezvények megtartását lehetővé teszi a járványhelyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!