a hétvégén még tart

2021.01.30. 14:04

Kreatív online játékot hirdetett a kalocsai könyvtár

Mivel a magyar kultúra napját a hagyományos módon idén nem lehetett megünnepelni, az alkalomra sajátos online játékot eszelt ki a Tomori Pál Városi Könyvtár.

Gábor János

Az intézmény ezen a héten minden hétköznap földrajzi helyekkel kapcsolatos feladványokat oszt meg, szó szerint kifordított módon: a feltett kérdésre adott válasz egy történelmi vagy jelenleg is létező tájegység, esetleg település nevét adja meg, de csak akkor, ha a szavakat fordítva olvassuk.

A könyvtár egy leegyszerűsített példát is közzétett a játék értelmezéséhez: ha az lenne a kérdés, hogy „Maró folyadék?”, akkor arra a válasz nyilván a sav, ami fordítva Vas megye neve. A napi feladványok ennél persze jóval nagyobb kihívást jelentenek, és Csikós Marianna igazgató szerint sokakban ébresztették fel a játékszellemet. Mint ismert, a könyvtár a koronavírus-járvány miatt jó ideje zárva tart, ezért az intézmény csapata online ötletekkel és könyvkiszállítással igyekszik életben tartani az olvasás szeretetét az emberekben.

– Örülünk annak, hogy olvasóinkkal együtt megtaláljuk a lehetőséget, még ebben a nem éppen kedvező helyzetben is arra, hogy könyvhöz és információhoz jussunk, a zárvatartás ideje alatt – utalt Csikós Mari­anna a folyamatosan működő „Házhoz Könyv” szolgáltatásukra, illetve az e héten indított online vetélkedőre.

– Tavaly decemberben indítottunk először „öt kérdés, öt válasz” játékot, és ennek sikerén felbuzdulva döntöttük el, hogy ismét jelentkezünk hasonlóval – idézte fel.

A napi fordulókhoz apró támpontokat minden posztban adnak, a válaszokat pedig a [email protected]-ra várják vasárnap éjfélig. A sorsolás – amelyen „nagy értékű ajándékok találnak gazdára” – február 1-jén, hétfőn délelőtt lesz, a nyerteseket e-mailben értesítik, tájékoztatott az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!