Kladács Alajos

2021.01.18. 17:11

Kirakat Tárlaton tekinthetők meg a nagykőrösi festő képei

Kladács Alajos nagykőrösi festőművész munkáiból nyílt Kirakat Tárlat hétfőn Nagykőrösön, a Szabadság tér 6. szám alatt kirakatban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A festményeket minden arra sétáló megtekintheti vasárnapig.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Rendhagyó tárlat nyílt Kladács Alajos nagykőrösi festőművész eddig még be nem mutatott festményeiből hétfőn a Magyar Kultúra Napja alkalmából Nagykőrösön, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ szervezésében. Rendhagyó a kiállítás azért, mert a járványhelyzet miatt nem a hagyományos kiállítótérben tekinthetők meg a művek, hanem a Kirakat Tárlat keretében, a művelődési központ mellett, a Szabadság tér 6. szám alatti épület kirakatában. A festőművész 12, nagykőrösi témájú alkotásából összeállított kiállítást vasárnapig tekinthetik meg az arra sétálók.

Juhász Nándor igazgató hangsúlyozta, hogy a kulturális központnak és Nagykőrös városvezetésének szívügye, hogy a város művészeinek alkotásait megőrizzék és elérhetővé tegyék a következő generációk számára. Ezt példázza a festőművész eddig nem látható alkotásaiból létrehozott Kirakat Tárlat is. A festményeket a művész legkisebb lánya, Bartháné Kladács Emőke ajánlotta fel a városvezetés felé, ezzel tisztelegve az idén 49 éve elhunyt festőművész emléke előtt. A felajánlott festményeket a kulturális központ szakemberei feljavították, kezelték és bekeretezték, amivel meg is mentették azokat.

Kladács Alajos 1904-ben született és 1936-ig Újpesten élt, majd Nagykőrösre költözött, ahol két év múlva megnősült. Feleségével itt alapítottak családot és nagy szeretetben nevelték három leánygyermeküket. Az 1950-es években a Cifrakerti Képzőművészeti Körben festészetet tanított, de igazán akkor érezte jól magát, ha festhetett. Élethű arcképeket készített, például Barabás Miklós képe alapján megfestette Arany János portréját. Közel álltak szívéhez az önarcképek és inspiráló múzsája volt a természet. Számos nagykőrösi témájú képet festett, a természet szépsége mellett az épített város is megihlette. Több önálló kiállítása volt Nagykőrösön, Kecskeméten és Budapesten. A festőművész életének 68. esztendejében, 1972-ben hunyt el Nagykőrösön.

Juhász Nándor igazgató
Fotó: Horváth Péter

A tárlatot bárki szabadon megtekintheti vasárnapig a Szabadság tér 6. szám alatti kirakatban. Juhász Nándor elmondta, hogy amint a járvány elmúltával kinyithat az intézmény, a teljes életművet kiállítják a Rácz József Galériában.

Otthonról kölcsönözhetők a könyvtári könyvek

Juhász Nándor a járvány miatt nem látogatható Szabó Károly Városi Könyvtár és Gyermekkönyvtár akciójáról is szólt. Tegnaptól elindították a Kölcsönözzön Otthonról! című akciójukat. A könyvtár állományának teljes adatbázisa elérhető a www.korosikultura.hu honlapon és a beiratkozott olvasók a telefonon vagy e-mailen keresztül jelezhetik a könyvtár munkatársainak, hogy mely könyveket szeretnék kikölcsönözni.

A könyvtáros munkatársak összeállítják a kért könyvek csomagját, ami átvehető olvasójeggyel, orrot és szájat eltakaró maszkban, a kérés leadását követő munkanapon 8 és 16 óra között a könyvtár főbejáratánál. Egy alkalommal legfeljebb három könyv kölcsönözhető. A korlátozások alatt a kikölcsönzött könyvek visszavételére nincs lehetőség, azokat a könyvtár újranyitása után veszik vissza. A korábban és az újonnan kölcsönzött könyvek esetében is automatikusan meghosszabbodik a kölcsönzési határidő, egészen a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!