GALÉRIÁVAL

2020.09.15. 20:47

A Tízek állították ki alkotásaikat a megyei könyvtárban

A Tízek Alkotó Kör csoportos tárlata nyílt meg kedden Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A kiállítást a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a könyvtár közösen szervezte. A kurátor szerepét Király Krisztina, a MANK-hoz tartozó Kecskeméti Alkotóház vezetője töltötte be. A megnyitó elején köszöntőt mondott Ramháb Mária könyvtárigazgató.

– A könyvtárunk és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. együttes célja, hogy segítsük a kortárs alkotóművészeket, abban, amiben tudjuk. Egy alkotás mindig sajátságos. A művész, amíg alkot, egyedül van. Amint megszületik az alkotás, kifejezi mindazt, amit gondol, érez, a közönség elé tárja. Mi ennek adunk teret könyvtárunkban – hangsúlyozta Ramháb Mária.

A kiállítást Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője nyitotta meg, és ajánlotta az alkotásokat a közönség figyelmébe.

– Célunk a művészek támogatása, egyrészt az alkotómunkában, másrészt az alkotásaik megismertetésében. Ez utóbbiban kiváló partnerre találtunk a Katona József Könyvtárban – jegyezte meg az elején, majd bemutatta a 2016 óta működő Tízek Alkotó Körét.

– A tíz alkotó nagyon különböző személyiség, de van közös pontjuk, mely a teljesség. Valamennyien autodidakta módon képezték magukat és egy idő után rövidebb-hosszabb időre eltávolodtak az alkotói tevékenységtől, de mindannyian visszatértek, visszahúzta őket a szívük, a kifejezésvágyuk, a szenvedélyük. A művészet öröme tartja őket együtt, egy közösségben – tette hozzá, majd név szerint is köszöntötte az alkotókat, akik között festő és szobrász egyaránt van, a legtöbben Békés-megyeiek.

A Tízek Alkotó Kör tagjai: Borbély Mária, Fábián Julianna, Fülöp Antal, Istvándi Horváth Beáta, Kőszeginé Ancsa, Lőrincz Mária Magdolna, Murányi Teréz, Nagy József, Papp Mária, Pásztorné Rita. Az alkotások szeptember 25-éig láthatók a könyvtár földszinti nagytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!