galériával

2020.08.17. 07:00

Új tárlat nyílt a kecskeméti evangélikus templomban

Kabáczy József festőművésznek vasárnap nyílt tárlata a kecskeméti evangélikus templomban. A nyugdíjas tanár az elmúlt másfél évben készült alkotásaiból állította össze a bemutatott anyagot.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A megnyitón elsőként Kis János lelkész köszöntötte a megjelenteket. Kedves barátként üdvözölte az alkotót, akinek ez már a sokadik tárlata a templomban. Elmesélte, hogy egy nappal korábban az ország számos pontjáról érkezett a templomba több paptársa egy konferenciára, akik megtekintették az alkotásokat, és valamennyien csodálatukat fejezték ki.

A megnyitót az alkotó barátja, Papp Ferenc költő, zenész műsora színesítette. A képek témájához illeszkedő verseket szavalt és adott elő gitárral.

Az alkotásokat és a művészt Akócsiné Patkós Erzsébet, a Kada szakgimnázium igazgatóhelyettese méltatta, aki korábban 26 éven át dolgozott együtt Kabáczy Józseffel.

– Fiatalon egy-egy kiállításon mindig arra törekedtem, hogy megértsem, mit is szeretett volna az alkotó megjeleníteni. Ma már csak az élmény számít számomra, a kép pillanatnyi hangulatára hangolódom rá – mondta a tanárnő, majd felelevenítette az alkotóval közös emlékeit, a közös tanári vacsorákat, kirándulásokat és iskolai rendezvényeket, ahol mindig megmutatkozott József nemeslelkűsége.

Az alkotásai kapcsán megjegyezte a képei megnyugvást, békét és hitet közvetítenek. A munkásságának meghatározója a színek keverése, melyekkel egy titokzatos világot tár a közönség elé. Öröm nézni a képeit, a mindennapi mókuskerék után, különösen most ebben a nehéz, világjárvány sújtotta napokban.

Végül Kabáczy József festőművész szólt. Kiemelte: mindig nyugalommal tölti el, ha alkothat. Valamennyi képe készítése közben, ő maga is ott van a történetben, legyen az egy erdei csendélet, egy száraz orosz téli táj vagy egy velencei jelenet.

A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg az evangélikus templom galériáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!