támogatások

2020.07.13. 13:10

Köteteket restauráltak Kiskunhalason

Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának Kiskunhalasi Fióklevéltárában található négy rossz állapotú, több száz éves, rendkívül értékes kötet restaurálásához nyújtott nagy értékű anyagi támogatást Nagyné Király Zsuzsanna, a Kun-Therm Épületgépészeti Kft. tulajdonosa.

Mester-Horváth Nikolett

Nagyné Király Zsuzsanna Cseri Gábor levéltárossal közösen választotta ki a restaurálásra szánt köteteket

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

– Nyolc éve foglalkozom családfakutatással, és az interneten, illetve plébániákon megtalálható anyakönyvi kivonatok feltérképezése után jutottam el a halasi fióklevéltárba. Az elmúlt hat-hét év alatt sűrűn megfordultam itt és felvetettem, hogy szeretném támogatni valamilyen módon a levéltárat. Cseri Gábor levéltáros pedig a restaurálást javasolta – emlékszik vissza Nagyné Király Zsuzsanna.

A magát lokálpatriótának valló Zsuzsanna több százezer forintos felajánlásának köszönhetően Kiskunhalas írott múltját méltó formában őrizhetik meg az utókornak. Az elmúlt három évben a hosszú évszázadok alatt, használat közben igencsak tönkrement két név- és tárgymutató könyvet, illetve két 18. századi protocollumot – egyházmegyei, illetve szentszéki jegyzőkönyvet – restauráltattak a szakemberekkel.

A 2018-ban megújított Actorum in Archivo Priv. Cumanicalis Oppidi Halas existentium (Halas, 1723–1800) kötetet a restaurátorok portalanítás és száraz tisztítás után lapszámozták, majd ívekre bontották. A lappárokat mosták, savtalanították és utánenyvezték. A lapszéleken a leszakadt regisztert pótolták. Az idén fejeződött be Az Elenchus Realis Actorum Oppidi Halas (Halas, Anno 1. januar 1800.), a Protocollum (Halas, 1763–1767), valamint a Protocollum (Halas, 1761–1762) kötetek restaurálása, melyeken hasonló feladatokat végeztek el. Mivel a kötetek fűzése jó állapotú volt, így nem volt indokolt a szétszedés, csak az előzékek felemelése, helyben tisztítása és a megerősítések elvégzése. A gerincet megtisztították, a deformálódást kiegyenesítették. Mind a négy könyvnek elnyíló gerincet készítettek a jobb nyithatóság érdekében.

A halasi fióklevéltár értékeinek megújult formába öltöztetése nem ért véget, Zsuzsanna támogatásának köszönhetően már újabb kötetek vannak a restaurátoroknál.

Nagyné Király Zsuzsanna Cseri Gábor levéltárossal közösen választotta ki a restaurálásra szánt köteteket
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!