KEREKEGYHÁZA

2020.07.31. 21:10

Két alkotó mutatkozott be az udvarházban

Cseh Szilvia és Luczáné Baksa Edit mutatkozott be festményeivel a hétvégén a Szecsődi Udvarházban.

Gulyás Sándor

Cseh Szilvia művészi pályájának alakulásáról beszélt 

Fotó: Gulyás Sándor

A két alkotó a megnyitón beszélt művészi pályájuk alakulásáról, illetve jövőbeni terveikről. Luczáné Baksa Edit elmondta, gyermekkora óta rajzol, készített temperaképeket, megpróbálta leutánozni többek között Mészöly Gyulát, Pál Lászlót. Családjától 2007-ben kapott egy festőállványt, ami alkotásra sarkallta.

– Festeni kezdtem, kezdetben akrillal próbálkoztam, később néhány olajképem is született. Később egy közösségi oldalon megismerkedtem Rómer Ilona művésztanárral, tőle tanultam meg a pasztelltechnika fortélyait, többféle kompozíciót készítettünk stúdiójában. Ennek ellenére inkább az akvarell iránt kezdtem érdeklődni, amit már önállóan sajátítottam el. Témáimat leginkább a természetből, az évszakok szépségeiből merítem. Amit legjobban szeretek, az a pipacs. A képekbe megpróbálom beleadni a lelkem – mondta el magáról Luczáné Baksa Edit a kerekegyházi Szecsődi Udvarház rendezvényén.

A másik kiállító Cseh Szilvia, a kecskeméti Tanítóképző Főiskola rajz-vizuális nevelés szakkollégiumán diplomázott. Hamar kiderült, hogy a pedagógusi pálya nem neki való, így a Kecskemétfilm stúdió rajzfilmes munkatársa lett. A divat-stílus tervezői okj-s képzés, és több fotós tanfolyam elvégzése után 2005-ben a grafika-festőművészet mellett tette le a voksot, ami később szakmájává vált.

– Realista stílusban olajjal és akrillal dogozom. Fő profilom a portrézás és az állatábrázolás. Kedvenceim a lovak, magukkal ragad erejük, dinamikus mozgásuk. Ez utóbbit a 2016-os Nemzeti Vágta napján, a Duna Televízió Család- Barát Magazin című műsorában személyesen is alkalmam nyílt bemutatni. Szeretnék ebben a szakmában maradni, stílusomat megújítani, modernebbé, populárisabbá tenni, új technikákat alkalmazni, álmaimat megvalósítani – vallott magáról Cseh Szilvia.

A tárlatmegnyitót követően Kökény Éva örvendeztette meg verseivel a közönséget, majd Gödély Anikó adott koncertet. A rendezvény beszélgetéssel, közös énekléssel, majd táncházzal zárult.

Cseh Szilvia művészi pályájának alakulásáról beszélt
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!