KISKUNHALAS

2020.07.30. 07:00

Amerikában megőrülnek a munkáiért

Fess, alkoss, érezd jól magad! – vallja Huber Helga kiskunhalasi projektmenedzser, aki számára a kreatív festés jelenti a megnyugtató elfoglaltságot.

Tapodi Kálmán

Huber Helga Kiskunhalas melletti műhelyében festi a bútorokat 

Fotó: Tapodi Kálmán

Minden nagyapáék keceli otthonából eredeztethető, ahol az igen izgága unoka nyaralásainak kötelező feladata volt a kerítések és a kapuk újrafestése.

– Volt úgy, hogy két hétig festegettem, de akkor legalább nem kellett izgulniuk miattam a nagyszüleimnek, mert lefoglaltak ezzel a munkával, és legalább nem rosszalkodtam – idézte gyermekkori emlékét Huber Helga, aki projektmenedzserként dolgozik, de az ecsetek ismét főszerepet játszanak életében.

– A menedzserkedés néha borzasztóan stresszes ezért keresnem kellett valamit, ami kikapcsol. Ez lett a bútorfestés, de korábban semmilyen hasonló kreatív műfajjal nem foglalkoztam. Mindez 2018 év vége felé történt, és a tavalyi évtől foglalkozom tudatosan a bútorokkal. Mindebbe az is belejátszott, hogy szüleim Szegedre költöztek, és nagyszüleim keceli házából nagyon sok bútor maradt ránk, amelyekhez én is kötődtem. Így ott volt az alapanyag, s már csak egy kis festéket kellett keresni, és elkezdtem gyakorolni – mesélte mosolyogva Huber Helga, aki azóta létrehozta a Minden Festés Kreatív Műhelyt.

Természetesen mindezt megelőzte a rengeteg tanulás, a legegyszerűbb technikák megismerése az előkészítéstől a rétegzett és dekorglettes technikákon át az antikolásig. A workshopokon nagyon sok új technikát lehetett elsajátítani. A világháló révén különböző csoportokba is felkerültek az elkészült munkái, és a beérkező vélemények is segítik az alkotót.

– Krétafestékkel kezdtem én is, mert mostanában az „divatos” a bútorfestésben. Sokat kísérletezem, egyre több fajta festéket próbáltam ki és végül az akril lett a befutó. Ma már új technikákat is fejlesztek, ami mindig nagy örömmel tölt el. A bútorfestés megváltoztatta napirendemet, így általában éjszaka és délelőtt menedzserkedem, de amikor tudok, jövök a Kiskunhalas mellett található műhelyembe és gyakran 6-8 órát csak ezzel foglalkozom. Alapvetően önfejlesztem magam, de a visszajelzések alapján sokaknak tetszik, amit csinálok, mert olyan dolgokba mertem belenyúlni, ami nem általános. Imádom a színeket és struktúrákat, mivel az ember hangulatát a színek dominálják – jelentette ki Huber Helga, aki nem tarja magát művésznek, mint mondta: játszom az anyagokkal. – Azt sem mondanám, hogy hobbi, inkább szenvedély, ami után egyre többen érdeklődnek. Tagja vagyok amerikai és kanadai csoportoknak, és ott „megőrülnek” a munkáimért – teszi hozzá nevetve.

– A mottóm is csak ennyi: fess, alkoss, érezd jól magad! A pozitív jelzéseket követően, idén tavasztól kezdtem el magam is oktatni. Szívesen segítek, hogyan újítsák meg a bútoraikat és az eszembe sem jut, hogy magamnak nevelek konkurenciát. Nem az a célom, hogy egy konkrét stílusban berendezzek egy műhelyt, hanem nyitott műhelyként megmutassam azokat a technikákat, amiket nálam lehet tanulni. Nagyon szeretem ezt csinálni, ez számomra tényleg egy terápia. Más gyógyszert szed, ha nem elég nyugodt, én meg kijövök a műhelybe, és festek – mondta Huber Helga.

Huber Helga Kiskunhalas melletti műhelyében festi a bútorokat
Fotó: Tapodi Kálmán

Egy rozsdás csavar vagy egy szög is lehet díszítőelem

Huber Helga a bútorok és egyéb dísz- és használati tárgyak festése mellett, a steampunk stílusban is kipróbálta magát. Ezekhez az alkotásokhoz olyan kellékek szükségesek, mint például kulcsok, csavarok, fémcsövek, órák alkatrészei, azaz számításba jöhet szinte minden fém, és fa alkatrész. Ezek az ócskaságok kerülnek rá modernebb tárgyakra, például órákra, amik igen népszerűek. – Feketére festünk előbb mindent, majd árnyékolással hozzuk vissza a színeket – magyarázta Huber Helga, és a többi már csak az alkotó fantáziáján múlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!